Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kurulan ve 9 milyon TL yatırımlık bir kültür mantarı tesisinde, son teknoloji yapay iklimlendirme sistemi ile her ay 90 ton kültür mantarı üretiliyor. Bu yüksek kaliteli ve taze üretilen mantarlar, Türkiye'nin dört bir yanında tüketicilere ulaşıyor. Sunulan bu hizmet ile hem tüketicilere sağlıklı ve güvenilir bir alternatif sunuluyor, hem de şehrin ekonomisine katkı sağlanıyor.
Söz konusu tesis, 2015 yılında Himmetdede Mahallesi'nde 7 bin metrekare alan üzerinde kuruldu ve yıl boyunca aralıksız mantar üretimi gerçekleştiriyor. Tesisin Genel Müdürü Aykut Çaylak, tesiste 22 adet üretim odası olduğunu ve her odada yapay iklimlendirme sisteminin bulunduğunu belirtti. Tesisin 600 ton kompost kapasitesi olduğunu vurgulayan Çaylak, "Her gün taze mantar hasat etme yeteneğimiz, bu tesisin en büyük özelliklerinden biri." dedi.
Aykut Çaylak, her gün üretilen mantarları stok yapmadan, ulusal ve yerel marketlere gönderdiklerini belirtti. Çaylak, mantarın doğada yetiştiği yağmur, güneş ve nemli ortamlarda yetiştiğinin altını çizdi. Tesisin yapay iklimlendirme sistemi, bu doğal şartları oluşturarak her gün 3 ton mantar üretilmesini sağlıyor.
Çaylak, Avrupa'da yıllık mantar tüketiminin 1-1,5 kilogram, Türkiye'de ise 200-300 gram arasında olduğunu söyledi. Çaylak, son yıllarda tüketimin arttığını belirtti. Ayrıca, tesisin zirai ve kimyasal ilaç kullanmadığını, bu yıl Türkiye Marka Ödülleri'nde "Yılın Tarım Markası" ödülünü aldığını ve Mantar Üreticileri Derneği tarafından 2019 yılının örnek işletmesi seçildiğini söyledi.
Aykut Çaylak, tesisin çevre dostu bir üretim gerçekleştirdiğini belirtti. Çaylak, hasat tamamlandığında, çevreye zarar vermemesi için kompostoların plastik poşetlerden ayrılarak, çiftçilere gübre olarak ücretsiz verildiğini belirtti.