Kayseri, Anadolu'nun kalbinde yer alan tarihi bir şehirdir. İlkçağlardan itibaren önemini koruyarak çekim merkezi olmayı başarmıştır.
Türkiye'nin 15’inci büyük kenti olan Kayseri, sanayi, ticaret, eğitim, turizm, ulaşım ve tarım alanlarında modern ve gelişmiş bir altyapıyla öne çıkmaktadır. Kayseri'nin eşsiz güzellikteki 15 ilçesi bulunuyor.
Kayseri, Kapadokya bölgesinin en önemli kentlerinden biridir ve 6 bin yıllık zengin bir tarihe sahiptir. İster kentin genelinde ister ilçelerinde, turistleri doğal, tarihi ve kültürel güzelliklerine olanak tanımaktadır. Şehirde özellikle dünya çapında bilinen nefis yemekleri ve yöresel ürünleri kaçırılmaması gereken damak lezzetlerini oluşturmaktadır.
Kayseri'nin ziyaret edilecek yerleri hakkında sizler için bir liste hazırladık. İşte Kayseri'de mutlaka görülmesi gereken yerler:
Kapuzbaşı Şelalesi
Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde, şehir merkezine 75 kilometre mesafede yer alan Kapuzbaşı Şelalesi, yedi ayrı şelaleden oluşan bir topluluktur. Türkiye'nin en önemli şelalelerinden biri olan Kapuzbaşı, Aladağlar'dan gelen kar ve buzul sularıyla beslenmektedir. Doğanın kucağında, yemyeşil bir manzara içerisinde yer alan şelale, yüksekten suyun akmaya başlaması ile insanı alışılmadık bir deneyimle baş başa bırakmaktadır.
Kurşunlu Camii
Kayseri Kapalı Çarşı ve Hilton Kayseri arasında konumlanan Kurşunlu Camii, Mimar Sinan tarafından inşa edildiği rivayet edilen iki camiden biridir. Ancak Mimar Sinan'ın o dönem 97 yaşında olduğundan bu iddia üzerinde şüpheler bulunmaktadır. Caminin içerisinde yer alan kalem işi kaligrafi ve süslemeleri, görülmeye değerdir.
Hunat Hatun Medresesi ve Camii
Anadolu Selçuklu Sultanı I. Aleaddin Keykubat'ın eşi Mahperi Hunat Hatun'un 1237 yılında yaptırdığı Hunat Hatun Medresesi ve Camii, Kayseri'nin sembol eserlerinden biridir. Bu tarihi yapı, daha önce Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi olarak hizmet vermiş, ancak şu an hediyelik eşya çarşısı olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında aynı dönemde inşa edilen Hunat Camii, Selçuklu mimarisinin en güzel örneğidir.
Kültepe Örenyeri
Kültepe Örenyeri, Kayseri il merkezine 21 kilometre uzaklıkta yer alır ve ilgi çeken bir bölgedir. M.Ö. 2000'li yılların tarihi geçmişine ev sahipliği yaparak, aynı zamanda Hititlerin ilk kurduğu şehir unvanını taşıyor. M.Ö 1800'lü yıllardan itibaren yapılan araştırmalar ve kazılarda Kültepe'de çok sayıda eser bulundu. Kültepe, tarihi önemini koruyan bir turistik gezi alanıdır.
Kayseri Kalesi
Kayseri il merkezinde yer alan ve ilk yapıldığı tahmin edilen dönem Helenistik dönem olan Kayseri Kalesi, çeşitli medeniyetler için büyük bir önem taşır. Tarih boyunca Bizans, Danişmentli, Selçuklu, Dulkadiroğulları, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerinde güvenlik ve askeri amaçlar için kullanılan kale, kalenin iç surlarının büyük bir kısmı günümüze kadar gelmiştir.
Döner Kümbet
Kayseri-Talas'taki Döner Kümbet, 1276'da Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubad'ın kızı Şah Cihan Hatun adına inşa edilmiştir. Silindirik bir gövdeye sahip olan kümbet, 12 köşeli gövdesi ve bitkisel ve geometrik kabartma ve süslemeleri ile Selçuklu eserlerinin en güzel örneklerinden biridir.
Kapalıçarşı ve Kazancılar Çarşısı
Kayseri, ticaretin merkezlerinden biridir. Osmanlı döneminden kalan Kapalıçarşı, Türkiye'nin İstanbul Kapalıçarşı'nın ardından en büyük ikinci kapalı çarşısıdır. Çarşıda kuyumculardan baharatçılara, urgancılardan giyim dükkanlarına kadar birçok işletme bulunmaktadır. Kapalı çarşıda 500'den fazla esnafla birlikte, bölge illerinden gelen müşteriler de yer alır. Ayrıca çarşının çevresinde bulunan Pastırmacılar Çarşısı ve Kazancılar Çarşısı da dikkat çekmektedir. Kayseri'de bulunan ve 1252'de inşa edilen Gön Han, 1723'de Sadrazam Nevşehirli İbrahim Paşa tarafından yaptırılan Vezir Han, Ulu Camii ve Çeşmesi, Pamuk Han ve Bedesten görülecek yerler arasındadır.
Erciyes Kayak Merkezi
Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye'nin en önemli kış sporları merkezlerinden biri olup, kış aylarında dinlenme ve eğlence arayanların gözdesi durumunda. Şehirden sadece 25 kilometre uzaklıkta bulunan bu merkez, Orta Anadolu'nun cazibe merkezlerinden biri. Erciyes, heyecan dolu kayak deneyimi ile Türkiye'nin en büyüleyici manzaralarından birini sunmaktadır.
Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi
Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi, Sultan I. Gıyasettin Keyhüsrev'in kız kardeşi Gevher Nesibe Hatun'un isteği üzerine darüşşifa olarak inşa edilmiştir. Bu tarihi yapı 1206 yılında hizmete açılmıştır. Günümüzde müze olarak hizmet veren yapıda; Gevher Nesibe Eyvanı, Atatürk ve askeri hekimleri, kışlık dersane, kütüphane, Selçuklu kıyafetleri, adli tıp tarihi, dişçilik tarihi, eczacılık tarihi, ameliyathane ve cerrahi aletler bölümleri ziyaretçilere sunulmaktadır.
Meryem Ana Kilisesi
Surp Astvadzadzin, ya da diğer bilinen adıyla Meryem Ana Kilisesi, 19. yüzyılda yapılmış olup, Cumhuriyet Dönemi'ne kadar kilise, 1961'e kadar da farklı amaçlarla kullanılmıştır. Sakarya Savaşı öncesi, Türk Ordusunun zaferi için ayinlerin yapıldığı bu tarihi yapı, şu anda ziyarete kapalıdır.
Ahi Evran Zaviyesi
Ahi Teşkilatının kurucusu Ahi Evran tarafından yaptırılan Zaviye, günümüzde Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi olarak hizmet vermektedir. Melikgazi ilçesinde bulunan bu yapı, Türkiye'nin ilk esnaf müzesi olma özelliğini taşımaktadır.
Ali Dağı Mesire Alanı
Ali Dağı Piknik Alanı, Talas ve Kayseri'yi kuşbakışı görülebilecek bir konuma sahiptir. Erciyes Dağı'ndan sonra bölgedeki en yüksek dağa sahip olan bu alan, özellikle yaz aylarında yoğun ilgi görmekte ve Kayserili ailelerin tercih ettiği bir dinlenme alanı olmuştur. 2010 yılından itibaren ziyarete açık olan yeraltı şehir de bu mesire alanında bulunmaktadır.
Tarihi Kayseri Mahallesi
Setenönü mevkinde yer alan ve Kayseri'nin eski yaşam tarzının canlı bir örneğini sergileyen Tarihi Kayseri Mahallesi, tarihi konakları ve yapılarıyla turizm alanında dikkat çekiyor. Bu eski Ermeni mahallesinin yeniden canlandırılması için çeşitli adımlar atılıyor. 88 dönüm arazi üzerine kurulu olan bu mahallede bakkal, berber ve fırın gibi küçük esnaf işletmeleri geliştiriliyor. Mahalle, şu an için henüz şekillenmekte olsa da, gelecekte önemli bir turistik nokta haline geleceğine inanılıyor.
Kayseri Atatürk Evi
Melikgazi ilçesinde bulunan Atatürk Evi, 19. yüzyılda İmamzâde Raşit Ağa Konağı ismiyle anılan bir eski Türk evi. Bu ev, Atatürk'ün 1919 yılında Kayseri'yi ziyaret ettiği sırada konaklama yeri olarak hizmet vermiş. 1983'ten bu yana Atatürk Evi olarak ziyaretçilerini ağırlayan bu ev, tarihin son derece önemli bir kesitini temsil ediyor.
Cami-i Kebir
Danişmentli hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından 1135 yılında yaptırılan Cami-i Kebir, Anadolu'nun en eski camilerinden birisidir ve "Ulu Camii" olarak da anılır.
Şahruh Köprüsü
Dulkadiroğulları Beyliğinden Alaüddevle Bozkurt Bey'in oğlu Şahruh Bey'den miras kalan tarihi köprü, Kızılırmak üzerine inşa edilmiş ve uzunluğu 144 metredir. Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesi, Karaözü Köyü'nün girişinde bulunan Şahruh Köprüsü, tarihe meydan okuyarak günümüze ulaşmayı başarmıştır.
Soğanlı Vadisi
Kayseri'nin görülmesi gereken yerler arasında Soğanlı Vadisi ve Ağırnas Yeraltı Şehri de bulunuyor. Peri bacaları ve doğal güzelliği ile hem göz alıcı olan Soğanlı Vadisi, 4. yüzyılda Hıristiyanlar için bir kaçış noktası olmuş ve birçok kilise burada inşa edilmiş.
Sultan Sazlığı Milli Parkı
Kayseri'deki Sultan Sazlığı Milli Parkı, Türkiye'nin en önemli kuş cennetlerinden birisidir. Şehir merkezine 70 kilometre mesafede olan Milli Park, 1971'den bu yana koruma altında olup birçok kuş türüne ve az sayıda bulunan flamingolara ev sahipliği yapıyor.
Ağırnas Yeraltı Şehri
Mimar Sinan'ın doğum yeri Ağırnas, bir diğer önemli turistik nokta olan Ağırnas Yeraltı Şehri'ne de ev sahipliği yapıyor. Bu yeraltı şehri, MS 1-13. yüzyıllar arasında aktif olarak kullanılıyormuş ve bugün hala turistik geziler için tercih ediliyor.
Kayseri Arkeoloji Müzesi
Melikgazi ilçesinde yer alan ve 1969'da hizmete giren Kayseri Arkeoloji Müzesi ise Anadolu tarihine ışık tutarak Asur, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Helenistik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait birçok esere ev sahipliği yapıyor.
Kayseri’nin neyi meşhur?
Ünlü bir yemek adı söyleyecek olsanız, birçoğunuzun aklına ilk olarak Kayseri mantısı gelecektir. Bu özgün mantı lezzetiyle kalıcı bir iz bırakıyor. Sadece tadına değil, aynı zamanda detaylıca ve özenle yapılan hazırlık aşamasına da hayran olmamak elde değil. Bir kaşığa beceriyle tam kırk adet mantı sığdırmayı başaran Kayserililer, bu lezzetiyle herkesin dikkatini çekiyor.
Kayseri’nin ünlü lezzetlerinden yağlama, tadan hemen hemen herkesin, yeniden tatmak istediği bir yemek. İnce yufka üzerine kıyma konulup hazırlanır. Yoğurt ve yeşilliklerle birlikte mükemmel bir uyarımla sunulur.
Tepsi mantısı, mantı hamurlarının açıldıktan sonra doldurulup, üst tepe kısmının açık bırakıldığı bir mantı türüdür. Hem görsel olarak cezbedici olan Tepsi Mantısı, pul biber, sumak, yoğurt ve salçalı sosla lezzetine lezzet katan bir yemektir.
Pöç ise büyük baş hayvanların kuyruk kısmından yapılıp, güveç pişirilen bir sakatat yemeği. Kayseri'de çok sevilen bir yemek olan pöç, gerçekten de denemeye değer.
Kayseri'nin başka meşhur yemekleri arasında yağ mantısı, kurşun aşı, Kayseri tiridi, çiriş yemeği, cıvıklı, örgülü pilav, tahinli yaprak sarması, Kayseri katmeri, Kayseri pastırması, Kayseri sucuğu ve bamya çorbası yer alıyor.