Eskişehir Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Naim Ay alerjik hastalıklar hakkında önemli bilgiler verdi. Dr. Ay, alerjinin dünya genelinde yaygınlaşmaya başladığına ve bu durumun küresel ısınma, yapay gıdalar ve iklim değişiklikleri gibi faktörlerden kaynaklandığına dikkat çekti. Çocuklarda sıklıkla görülen kaşıntı sorununun da alerji belirtisi olabileceği üzerinde durdu. Ay, 'gezintiye çıkan ebeveynlerin yanlarına alerji şurubu, güneş kremi ve antialerjik kremler almayı ihmal etmemeleri gerektiğini' belirtti.

Dr. Ay, çocukların doğumdan itibaren alerjik belirtiler gösterebileceğine işaret etti. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde çocuklarda egzama gibi cilt hastalıklarının görülebileceğini belirtti. Ay, atopik dermatitin belirleyici bir işaret olduğunu ve çocuklarda diğer potansiyel alerjik hastalıkların belirmesi için bir zemin hazırlayabileceğini belirtti.

Alerjik reaksiyonları olan çocukların sıklıkla inek sütü ve yumurtaya karşı hassas olduklarını ifade eden Ay, gıda alerjilerinin atopik dermatitlerin yüzde 50'de de görülebileceğini söyledi. Dr. Ay, "Bu nedenle, egzama belirtileri ile başvuran hastaların mutlaka gıda alerjisi yönünden değerlendirilmeleri gerektiğini" belirtti.

Kortizondan endişe etmeye gerek olmadığını söyleyen Ay, kortizonun en çok kullanılan ilaçlardan biri olduğunu ve temel tedaviyi kortizonun sağladığını aktardı. Kortizondan duyulan korkunun yersiz olduğunu söyleyen Dr. Ay, "Bu tedavi akciğerleri korur." dedi.

Dr. Ay, böcek sokmasının hafife alınmaması gereken bir durum olduğunu belirtti. Ay, özellikle kene ısırıklarının büyük risk taşıdığını ve bu tür durumlarda hemen tedavi alınması gerektiğini vurguladı. Ay "Herhangi bir böcek sokması durumunda ise bölge sabunla yıkanabilir, ancak yara açık ise mikrop kapmaması gerekir ve kortizonlu kremler ile antibiyotikli pomadlar kullanılması gerekir." şeklinde konuştu.

Son olarak arı sokmalarının da ölümcül olabileceği konusunda uyarıda bulunan Dr. Ay, bu tür durumlarda hastalara adrenalin ampulü verildiğini ve hastaların mutlaka bir adrenalin kalem enjektörü taşıması gerektiğini ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi