Bildirici, hem dünyada hem de ülkemizde halk sağlığı açısından önemli hastalıklar arasında yer alan kanserlerle mücadelede taramaların yerinin ve öneminin son derece büyük olduğunu ifade etti.


Sağlıklı bireylerde yapılan kanser taramalarıyla, kanser açısından risk altında olan ya da kanser şüphesi taşıyan kişilerin tespit edildiğini dile getiren Bildirici, bu kişilerde yapılan ileri tetkiklerle kanserin erken dönemde teşhis edilebildiğini söyledi. Böylece tedaviye erken dönemde başlanabildiğini, tedavi başarısının arttığını ve hastalığın seyrinin olumlu yönde değiştiğini vurguladı. Aynı zamanda bu sayede sakatlıkların azaldığını, bireyin yaşam süresi ve kalitesinin yükseldiğini belirten İl Sağlık Müdürü, sonuçta toplumun genel sağlık düzeyinin de iyileştiğini kaydetti.


Kanser taramaları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Bildirici; Meme kanseri taramasında; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapıldığını, 2 yılda bir ise mamografi çekildiğini söyledi. Rahim ağzı kanseri taramasında; 30-65 yaş arasındaki kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi yapıldığını ifade etti. Kalın bağırsak (kolorektal) kanseri taramasında ise; 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerde 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapıldığını, ayrıca bu yaş grubundaki bireylere 10 yılda bir kolonoskopi yaptırmalarının önerildiğini belirtti.

Bu taramaların, Sağlıklı Hayat Merkezlerine bağlı olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapıldığını vurgulayan Bildirici, ilimizde şu an iki tanesi Odunpazarı’nda, biri Tepebaşı’nda olmak üzere toplam 3 Sağlıklı Hayat Merkezinin aktif olarak hizmet verdiğini dile getirdi.

2025 yılında kapasitenin artırılarak Eskişehir’in farklı noktalarında yeni merkezlerin açılacağını açıklayan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Bildirici, böylelikle kanser taramalarında daha güçlü olunacağını belirtti. Ayrıca mobil tarama aracı ile ulaşımın zor olduğu ilçe ve uzak bölgelere, kurumlara, okullara, fabrikalara ve çeşitli sağlık merkezlerine gidilerek kanser taramalarının yapıldığını kaydetti.

Eskişehir Şehir Hastanesi ve Yunus Emre Devlet Hastanesi’ndeki KETEM odalarında da kanser tarama hizmetlerinin sürdüğünü söyleyen Bildirici, rahim ağzı kanseri taraması kapsamında alınan HPV numunelerinin Halk Sağlığı Laboratuvarında çalışıldığını, bu laboratuvarın sadece Eskişehir’e değil, Kütahya ve Afyon’a da hizmet verdiğini ifade etti.

2024 yılı tarama verilerini paylaşan Bildirici:

45.702 meme kanseri taraması ile yıllık hedef nüfusun %50.5’ine ulaşıldığını,
63.923 kişiye yapılan serviks kanseri taraması ile hedefin %139.8’ine ulaşıldığını,
49.545 kişiye yapılan kolorektal kanser taraması ile hedefin %44.6’sına erişildiğini açıkladı.
Ayrıca mobil tarama aracıyla 2024 yılı boyunca 2.115 meme kanseri, 1.421 serviks kanseri ve 1.860 kolorektal kanser taraması yapıldığını belirtti.
2025 yılına da hızlı bir başlangıç yapıldığını söyleyen Bildirici, ilk iki aylık dönemde hedef nüfusun:
Meme kanseri için %53.1’inin,
Serviks kanseri için %154.3’ünün,
Kolorektal kanser için %58.3’ünün tarandığını bildirdi.
Mobil tarama aracıyla 2025’in ilk iki ayında ise 287 mamografi çekildiğini, 214 HPV-DNA testi yapıldığını ve 530 GGK kiti dağıtıldığını ifade etti. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, açıklamasını şu sözlerle tamamladı, “Hem il merkezinde hem de ilçelerde hiç durmadan kendimizi geliştirerek daha çok kişiye ulaşmaya, halkımızın daha büyük kısmını taramaya çalışıyoruz. Uygun yaş grubunda olan tüm vatandaşlarımızı kanser taramalarını yaptırmak üzere merkezlerimize davet ediyoruz.”

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı