Ancak özellikle çalışan ailelerde bu uygulama çoğu zaman unutulabilmekte ya da fasulyeyi bir gün önceden ıslatmaya olmayabilmektedir. Bu durumlarda fasulye ıslatmadan pişirilebilir. Canınız aniden kuru fasulye çekmiş olabilir ya da aniden gelen misafirinize kuru fasulye pilav ile ağırlamak isteyebilirsiniz. Tabi ki fasulyeyi bir gün önceden ıslatarak daha yumuşak bir şekilde pişirebilirsiniz. Ancak dediğimiz gibi bazı ani durumlarda fırsat bulunamayabiliyor. Bu gibi ani durumlar için tarifimize göz atın. 

Fasulyeyi nereden aldığınız önemli

Fasulye pişirmede öncelik, aldığımız fasulyeyi tanımaktır. Yani sürekli aynı yerden alıyorsak ve cinsini biliyorsak, yemeğimizi çok daha rahat pişirebiliriz. Bazı fasulyeler daha iri olur biliyorsunuz, bu tür fasulyelerin pişmesi küçük fasulyelere göre daha uzundur. Yine bazı fasulyeler pişirilirken kabukları ayrılır ve bu durum hiç hoş bir görüntü olmaz, bu gibi durumlarda da fasulyenin pişirme süresini etkilemektedir. 

Bir bardak buz ile sorun çözüldü

Bir bardak buz sayesinde fasulyelerini bir gün önce ıslatmadan pişirebilirsiniz. Yemek yapımına fasulyeleri iyice yıkarak başlayalım. Derin bir kaba aldığımız fasulyelerin üzerine su koyalım, Suyun miktarı fasulyeleri iki parmak geçecek şekilde ayarlanabilir. 4 ya da 5 dakika kaynattığımız fasulyeleri ocaktan alalım ve üzerine ayırdığımız bir bardak buzu ilave edelim. Buzlu suda bulunan fasulyeleri bir süre beklettikten sonra fasulyenizi pişirebilirsiniz. 

Kuru fasulyenizi süt ile kaynatın

Yine aynı şekilde fasulyelerinizi derin bir tencereye alın ve üzerine süt ilave edin. Ocağınızın kısık olmasına özen gösterin çünkü süt taşabilir. Burada fasulyelerin yumuşama süresi yine fasulyenin cinsiyle alakalı olacaktır. Bunu dikkate alarak bir saat fasulyelerinizi süt ile kaynatın. Bir saatin sonunda suyu süzün ve fasulyeleri iyice yıkayın. Bu süreçten sonra klasik kuru fasulye yemeği tarifi ile fasulyelerinizi pişirebilirsiniz. Önceden ıslatılmış kuru fasulye çok daha rahat pişmektedir. Ancak zamanın elvermediği zamanlarda bu yöntemlerle de fasulyenizi aynı gün içinde pişirebilirsiniz.

Kuru fasulye yemeği için malzemeler

2 su bardağı kuru fasulye

2 yemek kaşığı tereyağı

1 adet kuru soğan

2 adet domates

3-4 adet sivri biber

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

Tuz

Karabiber

5-6 su bardağı su

Kuru fasulye nasıl yapılır?

Kuru fasulyeyi 8-10 saat önceden ıslatın. Ardından suyunu süzün.

Islattığınız fasulyeleri bir tencereye alın ve üzerini 2-3 parmak kadar geçen su ekleyin.

Fasulyeleri orta ateşte haşlamaya bırakın.

Fasulyeler haşlandığında süzüp bir kenara alın.

Başka bir tencerede tereyağını kızdırın ve ince doğradığınız soğanları ekleyip kavurun.

Ardından biberleri ekleyip kavurmaya devam edin.

Salçaları da ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.

Küp küp doğradığınız domatesleri de tencereye ekleyin ve kavurmaya devam edin.

Haşladığınız fasulyeleri tencereye ekleyin ve ezmeden karıştırın.

Sıcak suyu ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp pişirmeye devam edin.

Fasulyeler yumuşadığında tuzu ve karabiberi ilave edin ve bir taşım daha kaynatın.

Kuru fasulyeleri ocaktan almadan önce kontrol edin, isteğe bağlı olarak daha fazla pişirebilirsiniz.

Sıcak servis yapın ve yanında pilav veya turşu ile servis edin.

Afiyet olsun!

Kaynak: Haber Merkezi