İl sağlık Müdürü Bildirici yapmış olduğu Basın Açıklamasında;

Doç. Dr. Yaşar Bildirici, kalp ve damar sistemini olumsuz etkileyen kalp ve damar hastalıklarının (kardiyovasküler hastalıklar) farklı şiddetlerde ortaya çıkabilen geniş bir yelpazeyi kapsadığını, bu hastalıkların en yaygın türleri arasında koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, aritmi ve kalp kapak hastalıklarının yer aldığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kalp ve damar hastalıklarının dünya genelindeki engellilik ve ölümlerin en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirten Bildirici, her yıl yaklaşık 18 milyon kişinin bu hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Ülkemizde de benzer bir durumun söz konusu olduğunu belirten Bildirici, TÜİK’in 2023 yılı verilerine göre, ölümlerin %33,4’ünün kalp ve damar hastalıklarıyla ilişkili olduğunu vurguladı.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte nüfusun yaşlanması, şehirleşmenin artması, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi faktörlerin bu hastalıkların yaygınlığını artırdığını belirten Bildirici, 2023 yılında yapılan bir çalışmada Türkiye nüfusunun %7’sinin kalp hastalığı veya kalp krizi nedeniyle göğüs ağrısı ya da felç geçirdiğini söyledi. Bu durumun yaşla birlikte artış gösterdiğini de ekledi.

‘’Kalbinin Kahramanı Ol, Harekete Geç!’’

Bildirici, kalp ve damar hastalıkları için en önemli risk faktörlerinin sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı olduğunu belirtti. Bu faktörlerin yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi sorunlara yol açarak kalp hastalığı gelişme riskini artırdığını söyledi. Yapılan araştırmalar ile yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle kalp hastalığı kaynaklı ölümlerin %80’inin önlenebileceğini belirtti.

"Önce Sen, Önce Kalbin!"

Dünya genelinde toplumda farkındalık oluşturmak için her yıl 29 Eylül’ün Dünya Kalp Günü olarak kutlandığını hatırlatan Bildirici, Sağlık Bakanlığı’nın bu konunun önemini göz önüne alarak, Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı hazırladığını vurguladı.

Bu kapsamda aile hekimlerinin kardiyovasküler risk değerlendirmesi yaptığını söyleyen Bildirici; 40 yaş ve üstü bireylerin risk değerlendirmeleri kapsamında yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, kan basıncı ve kolesterol değerlerinin dikkate alındığını ve buna göre kişiye özel tedavi planı oluşturulduğunu belirtti.

Son olarak Bildirici, Dünya Kalp Günü’nde herkesi kalp sağlığına dikkat etmeye ve aile hekimlerini düzenli olarak ziyaret etmeye davet etti. Kalbinizin kahramanı olun; sağlıklı beslenin, yeterli su için, hareket edin, tütün ve alkolden uzak durun dedi.

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı