İhlas Suresi, Mekke döneminde inmiştir ve dört ayettir. Hz. Peygamber İhlas Suresinin önemi ve fazileti hakkında, 'Varlığım elinde olan Allah’a yemin ederim ki bu sure Kur’an’ın üçte birine denktir' buyurmuştur. Yine Hz. Peygamber, sevdiği için bu sureyi her namazda okuyan bir sahabiye, 'Onu sevmen seni cennete götürür' müjdesini vermiştir.

İhlas Suresinin okunuşu 

  • Bismillâhirrahmânirrahîm.
  • Kul huvallâhu ehad.
  • Allahüssamed.
  • Lem yelid ve lem yûled.
  • Ve lem yekun lehu kufuven ehad.

İhlas Suresinin Türkçe anlamı

  • Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.
  • De ki: O Allah birdir.
  • Allah samed (her şey O’na muhtaç, O kimseye muhtaç değil)’dir.
  • O doğurmamıştır ve doğurulmamıştır.
  • Ve hiçbir şey O’nun dengi değildir.

İhlas Suresinin faziletleri

Bir kimse fakirlikten ve geçim sıkıntısından Resulullah Efendimize (SAV) şikayette bulundu. Resulullah Efendimiz (SAV) ona “Evine girdiğin vakit kimse varsa, selam ver. Eğer kimse yoksa benim üzerime selam (salavat) getir ve bir defa İhlas suresini oku” buyurdu. O kimse Resulullah Efendimizin (SAV) bu emirlerini yerine getirdi. Allah’u Teala ona öyle bol rızık verdi ki, komşularına dağıtmaya başladı.

Resulullah (SAV) buyurdu ki; Her kim ölüm döşeğindeki hastasına İhlas suresini okursa o kişi kabirde sual görmez, kabir sıkıntısından (ve azabından) kurtulur, kıyamet gününde melekler onu elleri üzerinde taşır, hatta bu şekilde sıratı geçer ve cennete girer.

Resulullah (SAV) yine buyurdu ki; Üç şey vardır ki, her kim (kıyamet gününde) imanla beraber onları getirirse, cennetin kapılarından dilediğinden girer ve hurilerden istediği ile evlendirilir. Bunlar katilini (bir yakınını öldüreni) affeden, Allah’u Teala’dan başka kimsenin bilmediği gizli borcu ödeyen, her farz namazın arkasından on kere İhlas suresini okuyandır.

Resulullah (SAV) buyurdu ki; Her kim farz namazının arkasından on kere İhlas suresini okursa, muhakkak ki Allah’u Teala o kişiye rızasını ve mağfiretini vacip kılar. Her kim İhlas Suresini on defa okuyacak olursa, Allah ona cennette bir köşk bina eder. Her kim yirmi defa okursa, bu sebeple cennette onun için iki köşk yapılır. Kim de onu otuz defa okursa, bundan dolayı cennette onun için otuz köşk yapılır!

Kim günahlardan sakınmak şartıyla sabah namazından sonra 12 defa İhlas Suresini okursa, Kuran’ı dört defa okumuş gibi sevap kazanır ve yeryüzü halkının en faziletlisi olur!

Kim her gün elli defa İhlas Suresini okursa kıyamet gününde kabrinden şöyle çağrılır: Kalk! Ey Allah’ı öven zat, cennete gir!

Her kim İhlas Suresini elli defa okursa, Allah ona elli yılın günahlarını bağışlar.

Her kim sabah namazını kıldıktan sonra, kimseyle konuşmadan 100 kere İhlas suresini okursa, her ihlas suresini okuyuşunda bir senelik günahı affolunur.

Kim ki, İhlas Suresini yüz defa okur da şu dört şeyden de sakınırsa, Allah onun elli senelik günahını bağışlar. Bunlar, adam öldürme, haksız yere başkasının malını zimmetine geçirme, zina etme, içki içme.

Namaz içinde veya dışında 100 kere İhlas suresini okuyan kişiye cehennemden berat verilir.

Her kim uyumak istediğinde sağ tarafına yatar da 100 kere İhlas Suresini okursa, kıyamet günü olduğunda, Rab Teala ona: “Ey Kulum! Sağ tarafından cennete gir” buyurur.

Her kim sabah namazını cemaatle kılar da namaz kıldığı yerde oturup, 100 kere İhlası Şerif’i okursa, Allah’u Teala onunla kendisi arasındaki Allah’tan başka kimsenin bilemeyeceği günahları affeder.

Her kim İhlas Suresini her gün 200 kere okursa elli senelik günahı silinir. Ancak üzerindeki kul borcu bunun dışındadır.

Kabristanın önünden geçen bir kişi, 11 kere İhlas suresini okuyup orada yatan Müslümanların ruhuna bağışlarsa, orada yatan ölülerin sayısı kadar sevap alır.

Bir yolculuğa çıkmak isteyen kimse, evinin kapısını çekip ayrılınca 11 defa İhlas Suresini okursa, o dönünceye kadar Allah onu ve ailesini muhafaza eder.

Bir kimse İhlas suresini abdestli olarak okumaya devam ederse, Allah’u Teala o kimseye ölüm halini ve kabir sualini kolaylaştırır, kıyametin dehşetinden ve mahşer yerinin susuzluğundan bu sure hürmetine o kimseyi korur.

Yüz defa okuyan, kamil bir imana erer. On defa okuyan kimsenin amel defterine günah yazılmaz. Bin defa okuyanın vücudu kabirde çürümez. 10 bin defa okuyan, her murada ulaşır.

Maddi ve manevi bir sıkıntısı olan, bu sureyi okuyup dua ederse, Allah’ın yardımıyla sıkıntılardan kurtulur.

Kaynak: Haber Merkezi