Iğdır Türkiye’nin en doğusunda bulunan illerden birisidir. Ağrı dağının büyük bir bölümüne ev sahipliği yapması bakımından da kıymetli ve önem verilen bir kenttir. Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı dağı her yıl binlerce doğasever tarafından ziyaret edilir. Iğdır da bu ziyaretten nasibini alır.

Kentin coğrafi konumu kadar tarihi geçmişi de bir o kadar önemlidir. Daha önceleri Kars iline bağlı olan Iğdır, 1992 yılından bu yana bağımsız bir şehirdir. Fakat buna rağmen kendine özgü dilini oluşturmuştur. Türkiye’de insanların birbirleri ile iyi anlaşması, misafirperverliği ve yardımseverliği insanların diline de katkı sağlamıştır.

Yapılan araştırmada Iğdırlılar birbirlerine ‘Yeğen’ diye sesleniyor. Bunun sebepleri arasında yakın yerlerde ve kalabalık akrabalarca çevrili olması, insanların birbirine olan samimiyetinden kaynaklanıyor olabilir.

Araştırma sonucunda diğer şehirlerde; Sinop'ta "Aga" , Artvin'in "Ula" ve Ankara'da "La bebe", Konya'da "Ortağım" ve Mersin'de "Nörün" Antalya'da "Bilader" kelimelerinin sık kullanıldığı sonucuna varılmış.

Peki siz bu araştırmayı nasıl buldunuz? Sizin en sık kullandığınız hitap kelimesi nedir?

Kaynak: Haber Merkezi