AK Parti’de son dakika…

Yunanistan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  ‘15 Aralık sonrası peyderpey adaylarımızı açıklarız’ dedi.

15 Aralık’a sayılı günler kala, AK Parti’nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı konusunda son bir analiz yapmakta fayda var.

YSK (Yüksek Seçim Kurulu), 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlerde aday olacak kamu görevlilerinin 1 Aralık Cuma günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden ayrılmaları gerektiğini bildirmişti. Adaylık konusunda ismi geçen Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan’ın görevinden istifa etmemesi sebebiyle, Mercan’ın ismi masadan kalkmış oldu.

                                                          ***

AK Parti Milletvekili Nebi Hatipoğlu adaylığa talibim dese de, hatta geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen temayül yoklamasında isminin öne çıkması konusunda büyük çaba gösterse de adaylığı şu an için kesin değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncelikli hedeflerinden biri olan ‘Yeni Anayasa’ konusunda, bir milletvekilinin oyu bile çok önemli.

Velâkin Büyükşehir adayı konusunda nihai karara bir türlü varamayan AK Parti’de, son ana kadar Hatipoğlu’nun adı gündemde kalmaya devam edecek.

                                                         ***

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ve AK Parti Eskişehir eski Milletvekili Nabi Avcı cephesinde ise yeni bir gelişme yok.

Yazının devamı için tıklayınız...

Büyükerşen’in bahanesi ve Özel’in muhtemel stratejisi…

Yerel seçimlerin yapılacağı 31 Mart 2024 tarihinde 87 yaşında olacak olan Büyükerşen’in, 6. kez aday olmak için başvuruda bulunması, sosyal medyadan televizyonlardaki anchorman ve yorumculara kadar epey tepki çekti.

Tepkilere Büyükerşen’den yanıt gecikmedi.

Yılmaz Büyükerşen aday adaylığı başvurusunu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in il başkanını araması ve başvurusunu yapmasını istemesi üzerine gerçekleştirdiğini belirterek, ‘talimat aldım gereğini yerine getirdim’ ifadesini kullandı. 

Büyükerşen sözlerine şöyle devam etti: ‘Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da aynı yerden adaylık başvurusunu, genel başkandan gelen talimat üzerine yaptılar.’

                                                             ***

Evet efendim…

Büyükerşen 86 yaşında 6. kez adaylık başvurunda bulunmasına gerekçe olarak, Özgür Özel’den gelen talimatı öne sürüyor.

Oysa Büyükerşen, bir kez daha aday olacağını aylar öncesinde açıklamıştı.

‘Talimat aldım yerine getirdim’ ifadesi, işin bahanesi olmuş.

Aday olmayı düşünmeyen kişi, teklifi bir şekilde reddeder.

Daha olmadı; AK Parti’de bir klasik haline gelen o ifadeyle ‘görevden affımı istedim’ dersiniz, olur biter…

Yazının devamı için tıklayınız...

Hatipoğlu ve fabrikasına polis koruması tahsis edildi mi?

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, siyasete girdiği günden bugüne bir an olsun gündemden düşmedi.

Hatipoğlu, bu sefer de farklı bir iddiayla tartışmaların odağı haline geldi.

Emniyet Sen'e bağlı “Polisin Sesi Platformu” (polisinsesi.org) tarafından, Milletvekili Nebi Hatipoğlu'nun Eskişehir’deki fabrikasının giriş ve çıkış saatlerinde polis ekiplerinin beklemesi yönünde görevlendirme yapıldığı iddia edildi.

Platform tarafından yapılan açıklamada, başka bir duruma da dikkat çekildi. Hatipoğlu'nun kendisine de iki polis memurunun özel koruma olarak tahsis edildiği iddia edildi.

Üstelik resmi polis ekipleri ile birlikte terör, istihbarat, güvenlik şube gibi birimlerin de görevlendirildiği iddia edildi.

                                                        ***

Polisin Sesi Platformunun ortaya koyduğu bu iddialar, yerelde olduğu kadar ülke genelinde de geniş yankı uyandırdı.

Yaşanan bu durum üzerine Hatipoğlu, konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve özel koruma sayısının artırıldığı ve fabrikasına polis koruması tahsis edildiğine ilişkin iddiaların doğru olmadığını belirterek, bu iddiaların yalan ve maksatlı olduğunu ifade etti.

                                                         ***

Ne var ki Hatipoğlu’nun bu açıklamasına, ‘Polisin Sesi Platformu’ndan yanıt gecikmedi.

Belgelere dayalı haber yaptıklarını belirterek iddialarının arkasında duran platform, Hatipoğlu’nun şirketi tarafından fabrikasında güvenlik önlemlerinin alınması için Valiliğe dilekçe verildiğini ve bu konuya dair Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü’nün 08.12.2023 tarihli görevlendirme yazısı olarak iddia edilen belgeyi kamuoyuyla paylaştı.

Yazının devamı için tıklayınız...

Özgür Özel’in, Büyükerşen çıkmazı…

Yılmaz Büyükerşen’in, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için aday adayı olmasının yankıları sürerken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel konuya dair önemli açıklamalarda bulundu.

Özgür Özel, tv100'de Candaş Tolga Işık'ın 'Az Önce Konuştum' isimli programında Büyükerşen ile ilgili sorulara cevap verdi.  

                                                            ***

Özel’in açıklamasının satır başları şu şekilde:

·“Talimat vermek ne haddimize”

 “Yılmaz Hoca’mıza talimat vermek ne haddimize, öyle bir şey olmaz. Utanç duyuyorum bu ifadeden. Eskişehir’de genç bir il başkanımız var, beni aradı. ‘Başkanım bizimkiler, yani büyükşehir ve iki belediye başvuru yapmadılar, son gün, ne yapalım’ dedi. ‘Başvuruyu yapsınlar’ dedim. Sonrasında oturacağız düşüneceğiz hep birlikte en doğru kararı vereceğiz mesele bu. Yoksa Yılmaz Büyükerşen'e başvuru yap talimatı vermek falan. Ben Hoca'yı görünce elini öpüyorum. Hemen gördüğüm yerde elini öpüyorum, öyle talimat falan değil” dedi. 

·“Yılmaz Hoca evladı için bir karar verecek.”

Özgür Özel, "Yılmaz Büyükerşen'in adaylığı, Sayın Yılmaz Büyükerşen ile birlikte Eskişehir'in yarınlarını da düşünerek, memnuniyet anketine bakarak, Eskişehirlilerin ne söylediğine bakarak, Yılmaz Hoca ile birlikte oturularak konuşulacak ve Yılmaz Hoca'nın evladı için bir karar verecek. O kararı hep birlikte oturacağız konuşacağız. Eskişehir Yılmaz Hoca'nın evladı. Ben öyle görüyorum" ifadelerini kullandı. 

                                                                   ***

Evet efendim; Özel’in açıklamaları bu şekilde.

Büyükerşen de dahil olmak üzere, ‘üç belediye başkanı için aday adaylığı başvurusunda bulunsunlar diye direktif verdim’ diyor…

Hemen ardından da ‘Yılmaz Hocamıza talimat vermek ne haddimize’ diyor.

Özgür Özel’in bu noktadaki çelişkisini anlamak gerçekten çok zor.

                                                                 ***

Ve gelelim Özel’in açıklamasının perde arkasına…

Neymiş?

Büyükerşen bir kez daha aday olmak istiyorum dememiş…

Memnuniyet anketine ve Eskişehirlilerin ne söylediğine bakılacakmış…

Yok, Eskişehir Yılmaz Hoca’nın evladıymış…

Büyükerşen, evladı ile ilgili en doğru kararı verecekmiş…

Yazının devamı için tıklayınız...

CHP’de adaylık konusu kördüğüme döndü…

31 Mart yerel seçimlerine geri sayım başladı.

Doğal olarak da Eskişehir’de siyasi partilerin, hangi isimlerle yarışa gireceği konusunda hemen herkesi bir merak sardı.

                                                          ***

Gerçek şu ki belediye başkan adayları konusundaki belirsizlik, genel olarak hep AK Parti’de yaşanırdı.

Ne var ki bu sefer durum farklı.

CHP’de adaylık konusu iyiden iyiye kördüğüme dönmüş durumda.

Beş seçim üst üste sandıktan galip çıkmış olan Büyükerşen’in bile adaylığının belirsiz olduğu bir süreç yaşanıyor.

                                                              ***

Adaylık konusundaki soru işaretleri, sadece Büyükşehir ile sınırlı değil. Odunpazarı ve Tepebaşı’ndaki tablo da meçhul.

Gerçek şu ki CHP’de değişim hareketinin başını çeken Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un eli oldukça güçlü.

İki dönemdir Odunpazarı Belediye Başkanı olarak görev yapan Başkan Kurt’un, bir kez daha Odunpazarı’na aday yapılması garanti denilebilir.

Velâkin normal şartlarda…

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, Büyükerşen’in adaylığına yönelik sözlerine baktığımız zaman şartların her an değişebileceği de ortada…

                                                                 ***

İhtimaller, ihtimaller, ihtimaller…

CHP Lideri Özgür Özel’in işi gerçekten hiç de kolay değil.

Büyükerşen’i aday gösterirse; başta Ekrem İmamoğlu olmak üzere, partide ağırlığı olan bazı siyasetçiler ile gazetecilerin tepkisini çekebilir.

Büyükerşen’i aday göstermez ve olur da seçim kaybedilir ise; bu durumda ortaya çıkan enkazın faturasını ödemek zorunda kalabilir.

Büyükerşen aday olmuyorum derse; Ayşe Ünlüce’nin merkez ilçelerden birine belediye başkan adayı yapılmasını şart koşabilir.

Yazının devamı için tıklayınız...

Editör: Şehir Gazetesi