AK Parti’de Büyükşehir için masadaki üç isim…

Yerel seçimlere doğru geri sayımın başladığı bugünlerde, AK Parti’nin Eskişehir Büyükşehir Belediyesi için göstereceği aday büyük merak konusu.

Bu konuda son bir analiz yapmakta fayda var.

Cuma günü köşe yazımızda belirttiğimiz üzere; Anayasa değişikliği isteyen AK Parti’nin, meclis aritmetiğine dikkat etmesi gerekiyor. Bu sebeple Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun aday yapılma şansı yok denecek kadar az.

Hal böyle olunca, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan’ın aday gösterilme şansı iyiden iyiye artmış durumda…

                                                         ***

Ne var ki Ankara’dan gelen son kulis bilgileri, yukarıdaki ikiliye bir kişinin daha ilave olduğuna işaret ediyor.

O kişi ise Eskişehir siyasetinin önemli isimlerinden Nabi Avcı.

2013-2016 yılları arasında Milli Eğitim Bakanı, 2016-2017 yılları arasında ise Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapan Avcı, 2011-2023 yılları arasında tam 12 sene Eskişehir milletvekili olarak görev yaptı.

Avcı’nın, Büyükşehir adaylığı için düşünülmesinin arkasında başka gerekçeler de var.

Bilecik’li olan Nabi Avcı’nın, ‘iki şehir arasında siyasi bir çarpan etkisi yaratacağı düşüncesi’ ve Büyükşehir’de ‘hocanın karşısına hoca fikrinin karşılık görmesi’ de karar vericilerin önemsediği hususlar olarak öne çıkıyor.

Bunun yanı sıra zaman zaman Eskişehir’de parti içerisinde yaşanan kaotik durumlarda ağabeylik görevi üstlenebileceği düşüncesi ve bazı vakıf ile derneklerle olan yakın ilişkisi de Avcı’nın denklemde yer almasının diğer sebepleri olarak ifade ediliyor.

Yazının devamı için tıklayınız...

Süleyman Reyhan gidiyor mu?..

Son günlerde siyaset kulisleri önemli bir iddia ile çalkalanıyor.

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Süleyman Reyhan’ın görevden alınacağı, yerine ise Hasan Tuç ya da Dündar Ünlü’nün atanacağı ifade ediliyor.

                                                          ***

Gerçekten ilginç bir iddia.

Süleyman Reyhan, 2012-2014 yılları arasında AK Parti Eskişehir İl Başkanı olarak görev yapmıştı. Takvim yaprakları 13 Mart 2023’ü gösterdiğinde, Reyhan bir kez daha koltuğun sahibi oldu. Bu suretle ikinci Reyhan dönemi başlayalı yaklaşık sekiz ay oldu.

Peki Reyhan göreve atanalı bu kadar kısa süre olmasına karşın, böylesi bir iddianın ortaya atılmasının sebebi ne olabilir?

                                                        ***

Söz konusu iddiayı epey araştırdık.

 Biraz Ankara Çukurambar havası aldık, biraz da hatırlı dostlarımızın kapısını çaldık.

Nihayetinden şu bilgilere ulaştık:

AK Parti’nin Eskişehir’deki karar vericilerinden önemli bir ismin, İl Başkanı Reyhan’ın görevden alınarak kendisinin önerdiği isimlerden birinin il başkanı olarak atanmasını istediği ifade ediliyor.

Söz konusu kudretli isim tarafından genel merkeze, Reyhan’ın yerel seçim çalışmalarında yetersiz kalacağı, Tuç ya da Ünlü’nün süreçte daha önemli katkılarının olacağını öne sürdüğü belirtiliyor.

                                                          ***

Evet efendim...

Gelişmeler bu şekilde olsa da; İl Başkanı Süleyman Reyhan’ın görevden alınması ve yerine başka bir ismin atanması şu an için son derece düşük bir olasılık.

Velakin 31 Mart 2023 Yerel Seçim Sonuçları, Reyhan adına oldukça kritik olacak.

Tarih tekerrür eder ve seçim sonrasında sandık görevlileri konusunda bir zafiyet olduğu öne sürülürse ya da yerel seçimlerden bir kez daha mağlubiyet ile çıkılırsa, bu durumda Reyhan’ın koltuğu tehlikeye girer.

Şehrin kudretli ismi de Ankara’daki karar vericilere, ‘ben size söylemiştim’ der.

Yazının devamı için tıklayınız...

Hatipoğlu, Güler ve Yüzügüllü ittifakının perde arkası…

Yerel seçimlere geri sayımın başladığı bu günlerde, bazı isimler arasındaki yakınlaşma da gözlerden kaçmıyor.

Bunlardan en dikkat çekici olanı ise İYİ Parti’den istifa ederek AK Partiye geçen Nebi Hatipoğlu ile Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ve Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü arasında yaşanıyor.

Açıkçası Hatipoğlu, Güler ve Yüzügüllü arasındaki durum, yakınlaşmanın da ötesinde tam bir ittifak görüntüsü ortaya koyuyor.

Bir milletvekili, bir oda başkanı ve bir ilçe belediye başkanı…

Peki bu üç isim nasıl oldu da birden bire böylesi bir tablo içerisine girdiler?

                                                            ***

Hatipoğlu, Güler ve Yüzügüllü üçlüsünü aynı ittifakta buluşturacak çok önemli bir etken var.

İttifakın ortak paydası, AK Parti Eskişehir eski Milletvekili Harun Karacan.

Nasıl mı?

                                                        ***

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ile Karacan yakın zamana kadar çok yakın iki dosttu. Karacan ETO Başkanıyken, Güler de ETO’nun meclis başkanıydı. Bir anlamda Karacan’ın sağ koluydu. Karacan 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’den Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmak için görevinden ayrılınca, yerine halefi Metin Güler geçti. Ne var ki kısa sürede aralarına kara kedi girdi. Karacan ve Güler o gün bugün konuşmuyor, görüşmüyorlar.

Yazının devamı için tıklayınız...

Milli Eğitimde büyük skandal…

Gazeteci Ayhan Aydıner, haberes.com.tr internet sitesinde çok önemli bir habere imza attı.

Aydıner, Sivrihisar’daki Fahri Keskin Fen Lisesi’nde gerçekleşen “Sivrihisar’da Dehşet Pansiyonu” başlıklı yazısıyla, büyük bir skandalı gözler önüne serdi.

                                               

        ***                        

Ayhan Aydıner’in oldukça önemli iddialar içeren yazısının satır başları şu şekilde:

Fahri Keskin Fen Lisesi’nde okuyan bir erkek öğrenci, hemcinsi iki öğrenci tarafından taciz edildiğini iddia ederek okul yönetimine şikayette bulunur.

Okul yönetimi taciz iddiasına karşı çıkarak, öğrenciye konuyu kapatmasını söyler.

Pansiyonda görevli belletici öğretmen, konuyu duyar ve üst sınıf öğrencilerine tacize uğradığını söyleyen öğrenci ile arkadaşını hizaya çekmelerini söyler.

Bunun üzerine üst sınıf öğrencileri, tacize uğradığını söyleyen öğrenciyle arkadaşını hakaret ve küfürlerle fena bir biçimde döverler.

Dayak esnasında çok ses çıkması üzerine, bu sefer belletici öğretmen odaya gelir ve müdahale etmek yerine ‘sessiz şekilde dövün’ der.

Akşam yaşanan bu dayak ve işkence faslından sonra, yatmaya hazırlanan iki çocuğun odasına bu sefer üst sınıflardan başka bir gurup öğrenci gelir.

İki öğrenci, bir de bu gurup tarafından hakaret ve küfürler eşliğinde darp edilirler…

Mağdur çocuklar, ertesi günün Cuma olması sayesinde, evci iznine çıkarak kendilerini kurtarırlar.

Çocukların yaşadığı travma o kadar büyüktür ki iki gün boyunca yaşadıkları işkenceyi ailelerine anlatamazlar.

Ta ki Pazar günü öğrencilerden biri ailesine anlatana kadar.

Durumu öğrenen aileler, çocuklarına darp raporu alarak okula gider, kendi çocuklarına işkence yapan öğrenciler ile yaşananlara göz yumduğu ve çocuklarını hedef gösterdiği ifade edilen belletici öğretmenden şikayetçi olurlar. Hemen ardından da Emniyet’e gidip şikayetçi olurlar.

Olay sonrasında Sivrihisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de konuyla ilgili bir soruşturma açar.

Yazının devamı için tıklayınız...

Siyasette bir yanlış, bir doğruyu götürür mü?..

Nebi Hatipoğlu İYİ Parti’den milletvekili aday adayı olduğu dönemde, biri Çamlıca Mahallesi’nde diğeri ise Emek Mahallesi’nde olmak üzere şehre iki aşevi kazandıracağının sözünü vermişti.

Pek çokları, Hatipoğlu’nun verdiği bu sözü unuttuğu kanısındaydı.

Velakin durum hiç de tahmin edildiği gibi olmadı…

                                                        ***

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu öncülüğünde kurulan ‘Eskişehir Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ tarafından oluşturulan aşevi, yarın Emek Mahallesi’nde vatandaşlara hizmet vermeye başlayacak.

Nebi Hatipoğlu’nu, böylesi önemli bir projeye öncülük etmesi ve verdiği sözü yerine getirmesi sebebiyle kutlamak boynumuzun borcu.

                                                      ***

Emek Mahallesi’ndeki İlbey Sokak’taki aşevi yarın saat 12.00’de açılacak.

Başta Milletvekili Hatipoğlu olmak üzere, AK Parti’nin önde gelenlerinin gövde gösterisine sahne olacak.

Gerçek şu ki bu durumun yadırganacak bir tarafı olmadığı da bir gerçek.

‘Marifet iltifata tabidir’ derler. Şehrin ihtiyaç sahibi vatandaşları için böylesi güzel bir hizmet ortaya koyuyorsanız, bunun siyasi mükafatını da elbette almalısınız.

                                                         ***

Ancak…

Madem konumuz aşevi, madem konumuz ihtiyaç sahipleri…

O zaman şu hususu da sorgulamak lazım.

2020 yılında çıkan bir genelgeyle, belediyelerin aşevi hesaplarının bloke edildiği açıklanmıştı. Bu suretle Eskişehirli hayırseverlerin, Büyükşehir Belediyesi aşevine yaptığı nakdi yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaşamamıştı.

Şimdilerde de durum pek farklı değil.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi aşevine bağış için Valilik’ten yıllık izin alınıyor. Üstelik doğrudan para yardımı değil, sadece ayni yardım yapılabiliyor. Yani gıda malzemesi ve sarf malzemelerinin bağışı yapılabiliyor.

Yazının devamı için tıklayınız...

Editör: Şehir Gazetesi