Eskişehirspor'da 26 Mayıs Pazar günü 13.00’te yapılması gereken Mali Genel Kurul ve Olağanüstü Seçimli Genel Kurul toplantısına,  680 kongre üyesinden sadece 26’sı katıldı. Genel kurulun yapılacağı salonda hiçbir yöneticinin olmaması ise dikkat çekti.

26 Mayıs Pazar günü yapılması gereken toplantıda çoğunluk sağlanamadığından, genel kurul 2 Haziran günü çoğunluk aranmaksızın yapılacak genel kurula, Hasan Polatkan Kültür Merkezi ev sahipliği yapacak.

Eskişehirspor’la ilgili gelişmeleri yakından takip ediliyor, sohbetlerde de konu yapılıyor. Ancak izlediğimiz kadarıyla, Eskişehirspor’un bugünü değerlendiriliyor, Eskişehirspor’ la ilgili önlemler ve stratejiler genellikle de günlük gelişmeler, dikkate alınarak belirleniyor.

Oysa Eskişehirspor’la ilgili stratejiler, sürekli ve kalıcı olmalıdır. Bugüne kadar Eskişehirspor’ un bu anlamda kalıcı ve sonuç alıcı stratejisi olmadı. Her gelen yönetim alınan kararları ya uygulamadan kaldırıldı ya da arzu edilen boyutta dikkate alınmadı. Çalıştırıcı ve futbolcu bazında başarı beklendi.

 Bugün Eskişehirspor’la ilgili stratejilerde çok gecikildiği söylenebilir. Ancak bu dönüşü olmayan bir yol değildir. Yeter ki Eskişehirspor’ un dününün, bugününün ve yarınki serüvenleri, tam olarak idrak edilebilsin o idrak ışığında kararlı adımlar atılsın en önemlisi de bu adımlar kalıcı olsun

 Eskişehirspor yeniden yapılandırılmalıdır. Yapılandırmada hedefler hem parasal, mali hem de sporcu ve altyapı bazında olmalıdır. Hayata geçirilen stratejiler sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı bir şekilde uygulamada tutulmalıdır.          

Eskişehirspor’un yeniden yapılanmasında, eşitlik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri, her icraatında yer alabilecek nitelikte olmalıdır. Ayrıca Kulüpte görevli kişi/kişiler, hatta taraftarlar, takım ruhu içinde hareket etmelidir.

 Diğer yandan, 1990’lı yılların başından itibaren futbol kulüpleri sportif organizasyondan, ekonomik bir organizasyona yöneldi. Yeni bir ekonomi oluşturdular. Bu dönemde gelirleri geometrik artan futbol kulüpleri, pastadan daha fazla pay alabilme adına şirketleşmeye ve sermaye piyasalarına açılmaya başladılar. Halka arzlar, kulüpleri çok ortaklı yapılar haline getirdi.

Eskişehirspor’ da başarıların süreklilik kazanabilmesi için, dünyadaki ve ulusal bazdaki futbol takımlarındaki gelişim ve değişimleri yakından takip etmek ve bünyesine de taşımak zorundadır. Ancak bu da yeterli değildir.

Çünkü futbol kulüplerinin büyüyen aktiflerinin, dengeli ve risk anlayışı gözetilerek, yönetilebilmesi bile kurumsal yönetimi zorunlu hale getiriyor. Ayrıca Eskişehirspor’un başarısı, kentteki kurum/kuruluşların performansı ile de eşdeğerdir.  Ekonomisi güçlü bir Eskişehir, Eskişehirspor’ a daha büyük katkıda bulunur. Başarılarını da sürekli ve kalıcı kılar.

Eskişehirspor, istikrarlı bir takım olmak zorundadır. Çünkü istikrarı sağlayan takım, başarıları tesadüfe bırakmaz. Bugün olduğu gibi rakiplerinin puan kaybetmesi ile avantajlı konuma gelmesi gibi bir duruma da düşmez.

 Eskişehirspor’un başarısında en büyük pay, vefakâr ve cefakâr taraftarınındır. Türkiye’de hiçbir kente nasip olmayan bu taraftarla, ne kadar övünse azdır. Ayrıca taraftar, Eskişehirspor’un başarısının da teminatıdır. 

 Bu güzel tablo devam ettirilmelidir. Çünkü Eskişehirspor, belli bir kesimin değil “KENTİN” takımı olmalıdır.  Herkes, “TAKIM RUHU” içinde de hareket edilmelidir. Aksi halde, çeşitli yorumlar kaçınılmaz olur. Eskişehirspor’da zarar görür.

  Eskişehir’de Siyasi partiler,  üniversiteler, sanayi / ticaret / esnaf odaları, sporla ilgili öğretim üyeleri, yatırımcılar, Spor İl Müdürlüğü, altyapı derneği, medya organları, kentteki profesyonel ve amatör kulüpler,  aktif ve emekli sporcular ve diğer kurum/kuruluşlar gibi, Eskişehirspor’ la ilgilenen, ana bileşenlerinin stratejilerinde kaçınılmaz biçimde müdahil olmaları gerekmektedir. Bu ortam sağlanırsa Eskişehirspor’da başarı kalıcı olur.   

 İlk adım olarak Eskişehirspor’ un yeniden yapılandırılması ile ilgili olarak, uzman ve taraf olan kişi/kişilerin ve Kurum/kuruluşların,  katılımları ile toplantılar yapılmalı ve  “ Eskişehirspor için neler yapılabilir? “ sorusuna da cevap aranmalı gerekenler de vakit geçirilmeden hayata geçirilmelidir.

  Eskişehir’in ve Eskişehirspor’un güçlü olabilmesi, kent ekonomisi ile eşdeğerdir. Kentin ve Eskişehirspor’un ’un geleceğini belirleyen temel faktör,  bölgenin sanayileşmesi ve ticaret merkezi olmasından geçmektedir.  Kentte oluşacak güçlü bir ekonomi ve Eskişehirspor sevgisi, coşkusu,  Eskişehirspor’u liglerde,  ulusal ve uluslararası turnuvalar da başarıdan başarıya koşturacaktır.              

 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı belediyesi öncülüğünde, kentin ileri gelenlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya, belediye başkanları, siyasi partilerin il başkanları, milletvekilleri, Eskişehirspor yönetiminin katılması umut vericidir.
Toplantının ardından açıklama yapan AKP Milletvekili Sayın Nebi Hatipoğlu, “Eskişehirspor’un muhakkak şirketleşmesi lazım, kurumsallaşması lazım. Bu doğrultuda biz de gerekli destekleri vereceğimizi söyledik Milletvekillerinin, başkanların hangi partiden olduğunun çok bir önemi yok. Eskişehirspor partiler üstüdür” tespiti her kesim tarafından dikkate alınmalıdır.

Eskişehirspor’ da kaynakların çok kısıtlı ve o denli de değerli olduğu düşünüldüğünde,  doğru hareket modelini bulmak, daha fazla önem kazanmaktadır.  Eskişehirspor’ un sürekli ve kalıcı gelir kaynağına sahip olmalıdır.

Ayrıca Eskişehirspor, teknik direktöre antrenör, yardımcı antrenör, kaleci antrenörü, kulüp doktoru, fizyoterapist, diyetisyen, masör,  malzemeci, sağlık ekibi  gibi alanları da ele alınmalı ve bu alanlarla da  kalıcı stratejiler belirlenmelidir

Eskişehirspor, idari ve mali yapısını profesyonel ve bütünlük içinde yönetmesi, çağdaş ve gelirleri artırıcı bir kurumsal yapıya kavuşması, hızlı karar mekanizmaları ile dinamik bir işleyişe sahip olması için mutlaka şirketleşmelidir.