Çanakkale’de aynı şirketin çalışmalarına dair mahkemenin durdurma kararı verdiğini şimdi ise o şirketin Çanakkale’den getirdiği toprağı Eskişehir’de işleyeceğini dile getiren ESÇEVDER Başkanı Sadık Yurtman, Eskişehir vatandaşın değersiz görüldüğü söyledi. Yurtman, “Sivrihisar’ın Kaymaz Mahallesi’nde ÇED raporunun onaylanması durumunda Kaymaz’a 600 metre mesafede, 40 metre derinliğinde 5 milyon 500 bin metreküp kapasiteli Siyanürlü Zehirli Atık Barajı inşa edilecek” dedi.
“Kaymazlılardan destek bekliyoruz”
İtirazlarının devam ettiği ve Kaymaz halkının da desteklerini beklediklerini dile getiren Sadık Yurtman “Bilindiği gibi Kaymaz’da devam eden Koza Altın İşletmeleri AŞ’nin siyanürlü altın çıkarma işlemi devam etmektedir. İki sene önce yaptığımız Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne 426 imza ile başvurduk ancak bir netice elde edemedik. Şu anda da 3’üncü atık havuzu ya da zehirli atık barajı diyebiliriz yapılmak için ÇED raporu gündeme geldi. Çevre Derneği olarak itirazımı Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne vereceğiz. Kaymaz halkından da desteklerini bekliyoruz” dedi.
“Çanakkale’de süreç iki buçuk sene sürdü”
Yurtman “172 bin tonu Kaymaz’dan, 2 milyon 700 bin ton Çanakkale’den gelecek. Çanakkaleliler itiraz ettiklerinden dolayı orada yaptırılmadı. Mahkeme durdurma kararı verdi. Çanakkale’de mahkeme süreci iki buçuk sene sürdü. Burada yeni başladı. Bu süreçte şirketin faaliyetleri devam edecek. Çanakkale’nin vatandaşı değerli Eskişehir’in vatandaşı değersiz oldu. Burada da durdurma kararı aldırmaya çalışıyoruz. Şimdi aynı şirket orada çıkarttığı toprağı buraya getirerek işlemeye çalışacak. Kaymaz’a 600 metre mesafede kurulacak. 2’nci havuz kurulduğunda meralar öldü, hayvancılık bitti. Tarım arazileri kullanılamaz durumda” şeklinde konuştu.
“İmzalar yüzü bile bulamadı”
Sadık Yurtman şöyle devam etti;
“Yöre halkı ‘akrabalarımız orada çalışıyor, bir şey olur” diyerek sesini fazla çıkaramıyorlar. Önceki dönemde 1 milyon kişiden 426 imza atarken bu sefer 100’ü bile bulmadı. İtiraz edenler fazla olmadı. Herkes, ‘şirket bizi istihdam edebilir, 100’ün üzerinde işçi alımı olacak’ umudu hakim. Ekonomik koşullar ve orada başka imkan olmadığını düşünüyorlar. Tarım, hayvancılık bitti biz ne yapalım diye düşünüyorlar. Orada senede 70 kişi kanserden ölüyor. Bir hafta önce bir kadın kanserden öldü. Bunu söylediğimizde herkes ölüyor’ deniliyor. Bu havuz yapıldığında Sivrihisar, Beylikova ve Alpu’ya kadar yeraltı suları etkilenecek. Büyük barajdan buharlaşan havayı soluyacaklar”
KAYNAK: Haber Merkezi