31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler öncesi, ORC Araştırma tarafından Eskişehir’de seçmenin görüşleri için bir anket yapıldı. 20-24 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılan Mart 2024 yerel seçimleri seçmen tercihleri araştırmasında, Eskişehirlilere 20 ismin adının ve fotoğrafının olduğu bir kart gösterilerek “Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kimi görmek istersiniz?” diye soruldu.

                                                              ***

Eskişehirlilere 20 ismin sorulduğu anketten çıkan sonuçlar oldukça dikkat çekici…

Seçmenlerin yüzde 34,5’i Yılmaz Büyükerşen’i seçerken, onu yüzde 19,6 ile Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Çorumlu takip etti. Bir önceki hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yapan, AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez ise yüzde 15,1’lik oy oranı ile seçmenlerin üçüncü tercihi oldu. Dördüncü sırada ise Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt yüzde 8,2 oranında oy alırken, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise yüzde 4,2 oy oranı ile ankette 7. sırada yer aldı. 

                                                            ***

Peki bu sonuçları nasıl yorumlamak lazım?

24 yıldır şehrin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Büyükerşen’in, ankette ilk sırada olmasına pek de şaşırmamak lazım. Dahası yirmi kişi ile sınırlandırılmış olan anketteki oy oranının düşük olduğunu söylemek bile mümkün.

Velakin her şeye rağmen, ortadaki Büyükerşen realitesini inkar etmek de olanaksız.

                                                       ***

Anketin ikinci sırasında yüzde 19,6 oy oranı ile Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Çorumlu’nun yer alması ise oldukça dikkat çekici bir sonuç. Çorumlu, Eskişehir kamuoyunda da önemli bir karşılığı oldukça başarılı bir bürokrat. Son dönemde AK Parti’den Eskişehir Büyükşehir Belediye başkan adaylığına yakıştırılan isimlerden biri olan Çorumlu’nun, siyasetin dışında bir isim olarak ikinci sırada yer alması önemli bir başarı. Açıkçası AK Parti’nin karar vericileri bu sonucu iyi yorumlamalı.

                                                   ***

Bir önceki hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yapan, AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez’in almış olduğu yüzde 15,1’lik oy oranın oldukça düşük olduğu bir gerçek. Listedeki AK Parti’li tek siyasetçi diyebileceğimiz Dönmez’in, parti teveccühünün de etkisiyle daha yüksek bir oy alması gerekirdi.

                                                          ***

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise yüzde 8,2 oy oranı ile listede 4. sırada yer alırken, CHP’de Büyükerşen’den sonra en yüksek oyu alan ikinci isim oldu. Başkan Kurt bu sonuçla, ankette yüzde 4,2 oranında bir karşılık bulan Ahmet Ataç’ın neredeyse iki katı oy almış oldu.

Haddızatında bu sonuç; Büyükerşen’in bir halefi olacaksa o ismin Kazım Kurt olması gerektiğini de net bir şekilde ortaya koydu.

Yorum sizlerin…

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim…

eskisehirdeki-anket-sonuclari-siyaset-dunyasini-karistirdi-murat-keskin-site

GÜNÜN SÖZÜ:

Bir başarıdan bir satır, başarısızlıktan bir kitap öğrenebilirsiniz.

-        Paul Brown