Eskişehir’e yakın en yüksek dağlardan biri olan Bozdağ’a Özlem Sakarya ve arkadaşı yürüyüşe gitti. Yürüyüş esnasında bir yılan fark eden Sakarya, o anları cep telefonu ile kaydetmeye başladı. Görüntülerde ilgi çekici desenlere sahip bir yılanın kayaların arasında sığınabileceği uygun bir boşluk aradığı görülüyor. Havaların soğuması ile kış uykusuna yatacağı tahmin edilen 1 buçuk ile 2 metre arasında uzunluğa sahip olan yılan, tepeye doğru tırmanarak kendine yer aradığı tahmin edildi.

Yılanlar kış uykusuna yatarken ne yaparlar?

Sürüngenler ailesinin gizemli üyeleri yılanların kış uykusuna "brumasyon" adını verilmesi ile memelilerden ayrışır.

Bilhassa soğuk iklim koşullarında yaşayan yılanlar, kendilerini koruma adına kış uykusu gibi bir mekanizma geliştirmiştir. Bu durumu çeşitli biyolojik ve çevresel hamlelerle gerçekleştirirler.

Soğuk hava koşullarıyla karşı karşıya kalan bir yılan, enerji tasarrufu ve hava şartlarına adaptasyon için yer altına sığınır veya sığ mağara ve kovukları tercih eder. Böylelikle, güneşli alanlardan uzaklaşır ve kendi metabolizma ritmini düşürerek, ısısını ve kütlesini koruma altına alır.

Yılanların kış uykusuna yattığı kesin bir bilgi olmasa da, bu uykunun süresi hakkında bilimsel bir kanıt henüz yoktur. Bu durum yılanların yaşadığı iklim koşullarına ve yılan türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Soğuk iklimde yaşayan yılanların misal olarak ne kadar süreyle kış uykusuna yattığı, yerin altında ya da belirli bir yerde sürekli olarak değişir.

Coğrafi olarak ılıman bölgelerde yaşayan birçok yılan, kış uykusu döngüsüne bile girmezken, soğuk iklimlerdeki yılanların kış uykusu süreleri de değişiklik gösterir.

Kısacası, bir yılanın ne şekilde kış uykusuna yattığı sorusu, yılanın türüne ve yaşadığı iklim koşullarına bağlıdır. Bu yüzden, yılanların kış uykusu hakkında genelleme yapmak, farklı tür ve coğrafyalar nedeniyle, her zaman mümkün olmayabilir.

Kaynak: Haber Merkezi-İHA