Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin Güllü açıklamasında şu ifadeleri kullandı;
“Hayatın, yaşamın kaynağı sudur. Şehirlere can veren, şehirleri temiz ve yaşanabilir kılan sudur. Şehirlerde, suyun iyi yönetilmesi en önemli konulardan birisidir. Büyükşehirlerde, şebeke suyu sağlamak için tekel olma ve imtiyaz hakkı büyükşehir belediyelerine aittir. Ancak Eskişehir’de, şebeke suyunu satın alırken, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından bileşik faiz uygulamasına benzer şekilde, bileşik zamlı ücret ödemeye mahkûm edildikleri için tüketiciler mağdur olmaktadır. Eskişehir’de, içilmesi tercih edilmeyen şebeke suyu her ay zamlanmaktadır. 2022 yılı Kasım ayında yüzde 70 oranında zam yapılırken aynı zamanda, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi,1 Ocak 2023 tarihi itibariyle Eskişehir’de şebeke suyuna yapılan zamları, her ayın 5’inde aylık TÜFE oranında olacak şekilde otomatik hale getirilmiştir. Eskişehir’de yüzde 70 oranından zamdan önce metreküpü 7.93 TL olan şebeke suyu ücreti konutlar için 2023 yılı sonunda 21,61 TL’ye ulaşarak, yüzde 172,5 artmıştır. İş yerlerinde şebeke suyu, konutlardan yaklaşık yüzde 70 daha fazladır. Bu fiyatlara ÇTV ve KDV dahil değildir.”
“Şebeke suyunun en pahalı olduğu illerden biri Eskişehir”
Şebeke suyuna her ay zam uygulamasının devam etmesi halinde mağduriyetlerin artacağını dile getiren Gültekin Güllü, “Şebeke suyuna 2023 yılında, her ay TÜFE oranında zam yapıldığı için, her ay zamların zamları da zamlandığı için, zamlar her ay katlanarak artmaktadır. Su haktır; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tekel olma ve imtiyaz hakkını tüketici lehine kullanmalıdır. Ülkemizde şebeke suyu, dövizle dışarıdan ithal edilen, aylık TÜFE oranında zam yapılacak bir ürün değildir. Porsuk Nehri Eskişehir’in tam ortasından geçmekte, Eskişehir’in şebeke suyu doğal olarak Porsuk Havzası’ndan kolayca sağlanmakta olup, içilmesi tercih edilmeyen şebeke suyuna her ay TÜFE oranında zam yapılması tüketiciler tarafından kabul edilemez bir gerçektir. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin, yanlış koyduğu bileşik su zammı tarifesi ölçü olarak devam ederse; tüketicilerin mağduriyetleri katlanarak artacaktır. Eskişehir’de su pahalı, ancak pahalı olmak zorunda değildir. Her ay TÜFE oranında şebeke suyuna zam uygulaması sadece Eskişehir’de vardır. Eskişehir, Türkiye’de şebeke suyunun en pahalı olduğu illerden birisidir” dedi.
“Zammın zammı uygulaması kaldırılmalı”
Güllü “ESKİ (Eskişehir Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü), şebeke suyu kayıp ve kaçaklarını önleyecek çalışmalar yapmalı, boşa giden kayıp, kaçak ve israf edilen şebeke suyu ücretlerini tüketicilerin üzerine yıkmamalıdır. ESKİ, düşük fiyattan kartlarına su yükleyen tüketici/satıcı ve sağlayıcıların maliyetini alt gelir grubundaki tüketicilere ödetmemeli, adaletli bir su satış sistem kurmalı, bozuk ve kalibrasyonu yapılmayan su sayaçlarının kullanımının önüne geçmeli, kötü su yönetiminin faturasını tüketicilere kesmemelidir. Zammın zammı kıvrandıran tarife iptal edilmelidir. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, aylık TÜFE oranında şebeke suyuna uyguladığı bileşik zam kararından vaz geçmeli, vaz geçmediği takdirde, tek sağlayıcı olduğu için Rekabet Kurumu devreye girmelidir. Zammın zammı uygulaması kaldırılmalı, su pahalı olmamalı ve tüketicilerin suya erişimi olabildiğince kolaylaştırılmalıdır” diye konuştu.