Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Merkez Çözüm Merkezi Üyesi Ayşe Keskin, Eskişehir’de dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Ayşe Keskin, 6 Şubat'ta yaşanan depremin hayatları altüst ettiğini ve bu büyük depremde birçok insanın hayatını kaybettiğini belirtti. Depremzede dostlarımıza yardım etmek ve şehirleri yeniden inşa etmek için büyük bir ekonomik yük altına girdiğimizi hatırlatan Keskin, bir deprem felaketiyle karşılaşmanın maddi ve manevi olarak zorlayıcı olduğunu vurguladı.

Ayşe Keskin, depremle mücadelede bir milat yaşadığımızı ve acil olarak deprem dirençli kentler oluşturulması gerektiğini söyledi. Bunun için önerilerini sıralayan Keskin, konuyla ilgili bir komisyon oluşturulması, yerel yönetimlerin görüşlerinin alınması, yapı denetim ve izinlerin etkin şekilde gerçekleştirilmesi gibi adımların atılması gerektiğini belirtti.

Keskin, riskli bölgelerde bulunan binaların kontrol ve tespitinin yapılması, acil eylem planlarının oluşturulması, okullarda öğrencilere afet öncesi ve sonrası yapılması gerekenlerin öğretilmesi, afet gönüllülerinin eğitilip hazırlanması gibi adımların da atılması gerektiğini vurguladı.

Keskin “Her büyük deprem sonrası sanki savaştan çıkmışçasına binlerce canımızı yitirip, yıkıntılarla harabeye dönmüş şehirleri ciddi bir ekonomik güçle tekrar inşa etmeye çalışmak yerine ‘depremle mücadelede milletçe Kurtuluş Savaşı seferberliği’ ilan edilmeli. Binalarımızı kendimize bir ‘savaş alanı’ olarak değil, huzurlu, güvenli bir yaşam alanı olarak inşa etmeliyiz” dedi.

Ayşe Keskin son olarak, alınacak önlemlerin maliyetli ve zahmetli olduğunu belirterek, her büyük deprem sonrası binlerce can kaybının yaşandığının göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Deprem karşısında önleyici tedbirlerin alınması ve yaşanacak felaketleri önlemek için harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Beste Temel