İlk ortak sınavlar, 26 Aralık 2023 Salı günü 6’ncı sınıf Türkçe ve Matematik dersleri için, 27 Aralık 2023 Çarşamba günü ise 9’uncu sınıf Türk Dili ve Edebiyatı ve Matematik dersleri için yapılacak. Sınav soruları Bakanlıkça hazırlanıp okullara ulaştırılacak ve sınavlar her okul tarafından gerçekleştirilecek. Sınavlar, il ölçme değerlendirme merkezlerince değerlendirilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği kapsamında, okul öncesinden 12’nci sınıfa kadar okullarda uygulanacak olan ölçme ve değerlendirme uygulamalarına ilişkin yeni esaslar getirildi. Bu yeni esaslar doğrultusunda, ortaokul ve liselerde 'ülke genelinde', 'il ve ilçe genelinde' ve 'okul genelinde' olmak üzere üç farklı ortak yazılı sınavın yapılacağı belirtildi.

Bakanlık, ülke genelinde yapılacak olan ortak yazılı sınavların hangi seviyelerde, hangi derslerde ve hangi tarihlerde yapılacağına dair bilgilendirici bir yazıyı Eskişehir’e de gönderdi. Yazıda belirtilen bilgiye göre 2023-2024 eğitim öğretim yılı birinci dönem ikinci yazılı sınavları, 6’ncı sınıf Türkçe ve Matematik dersleri için 26 Aralık 2023 Salı günü, 9’uncu sınıf Türk Dili ve Edebiyatı ile Matematik dersleri için 27 Aralık 2023 Çarşamba günü ülke genelinde ortak olarak yapılacak.

Ortak sınava giremeyecek öğrenci ne yapacak?

Ortak sınavlara katılamayan öğrenciler için ayrıca mazeret sınavları düzenlenecek. Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından ayrıca duyurulacak mazeret sınav tarihlerini okul müdürleri e-Okul platformuna girecek. Söz konusu ortak sınavlar, ölçme değerlendirme merkezleri tarafından düzenlenip, yerinde öğretmenler tarafından uygulanacak. Ayrıca sınavlar, kazanımları ölçen sorularla ölçme değerlendirme ilkelerine uygun şekilde oluşturulacak.

Kaynak: Haber Merkezi