Köfte hazırlamak Türk mutfağının en gözde lezzetlerinden birini oluşturur. Ancak bu süreçte dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Bu önerileri uygulayarak, köftelerinizin lezzetini daha da yükseltebilir ve daha kıvamlı pişmelerini sağlayabilirsiniz.

Köfte yoğururken dikkat edilmesi gerekenler 

Yoğurma işlemi köfte yapımında oldukça önemlidir. Kıymayı, baharatları ve diğer malzemeleri iyice karıştırmak için bu süreci fazlasıyla önemsemelisiniz. Sürecin sonunda kıyma suyunu salacak ve bu durum köftenizin daha sıkı bir yapıya kavuşmasına yardımcı olacaktır.

Köfteye baharat ne kadar konur? 

Eğer düzgün bir köfte yapmak istiyorsanız baharat oranına dikkat etmekte fayda var. Baharatlar köftenin lezzetini yükseltirken uç noktalara kaçmamak gerekiyor. Bu nedenle 1 kg kıyma başına 1 çay kaşığı baharat kullanmak ideal olacaktır.

Köftenizi şekillendirirken ellerinizi nemlendirmeyi unutmayın. Bu sayede daha pürüzsüz ve düzgün köfteler elde edebilirsiniz. Aynı zamanda tüm köftelerin aynı boyutta olmasına özen göstermelisiniz. Böylece hepsi aynı sürede ve eşit bir şekilde pişecektir.

Köfte pişirme yöntemleri

Köfte pişirme sürecine geldiğinizde ise tavayı iyice ısıtmanız ve sonra yağı eklemeniz gerekmektedir. Köftelerinizi tavaya yerleştirdikten sonra her iki tarafını da eşit bir şekilde pişirin. Bu süreçte köftelerinizi fazla çevirmemeye dikkat edin. Aksi halde köfteler dağılabilir ve formunu kaybedebilir.

Anne köftesi için malzemeler

Yarım kilo kuzu kıyma

2 adet patates

1 su bardağı domates rendesi

1 adet soğan

1 kırmızı biber

Maydanoz

3 diş sarımsak

3 yemek kaşığı galeta unu

1 yumurta

Sıvı yağ

1 çay kaşığı kırmızı biber

Yarım çay kaşığı kimyon

Yarım çay kaşığı karabiber

Tuz

Yarım su bardağı su

Anne köftesi tarifi

Kıyma, yumurta, tuz, sarımsak, maydanoz, baharatlar, rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan ile galeta ununu bir kabın içerisine alarak yoğuralım. Yoğrulan kıymadan orta büyüklükte parçalar kopararak köfte şekli verebiliriz.

Aynı zamanda bir tava içerisinde az miktarda sıvı yağ ısıtılır ve elma dilim kesilmiş patatesler bu yağda kızartılır. Fakat patateslerin çok fazla kızartılmasına ihtiyaç yoktur çünkü bu malzemelerin son pişme süreci fırında gerçekleştirilecektir.

Patateslerin kesilmesinin ardından köfteler hafifçe yağda kızartılır. Tavanın içerisinde kalan yağı dökerek köftelerin neredeyse yağsız olarak kızartılmasına olanak sağlarız. Bu tercih yemeğin aşırı yağlı olmasını önlemektedir.

Sonraki adım olarak fırın tepsisinin altına önceden hazırlanan köfteleri ve üzerine patateslerin dizilmesi gerekmektedir. Ardından iri doğranmış kırmızı biber, rendelenmiş domates, tuz ve su ilavesi yapılır.

Köftelerin yanmaması için en üst kısma fırın kâğıdı serilir. Daha sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat süresince pişirilir. Bu lezzetli ve pratik tarifin afiyetle tüketilmesi dileğiyle.

Anne köftesinin püf noktası 

Seyfettin Amca yıllardır mesleğinin ehli olarak bilinen bir usta. Kendisi, köftelerin lezzetine lezzet katabilen benzersiz bir pişirme tekniği öneriyor.

Öncelikle pişirme sürecine köftenin her iki tarafını az miktarda kızartarak başlıyor. Bu ilk adım köftenin harika bir doku ve hoş bir renk kazanmasını sağlıyor.

Adımların bu kısmından sonra ise kısık ateşte pişirme yöntemine geçiyor Seyfettin Amca. Yavaş ve düşük ısılı bir pişirme süreci köftenin içerisindeki ısının daha dengeli dağılmasına yardımcı oluyor ve böylece köftenin ortasının çiğ kalmamasını sağlıyor. Bu, köfteye eşsiz bir lezzet katıyor. 

Kaynak: Haber Merkezi