Kentsel dönüşüm, son günlerde şehrin en çok tartışılan konusu.

Geçtiğimiz gün AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak ile CHP İl Başkanı Talat Yalaz arasında da konuyla ilgili bir polemik yaşandı.

                                                     ***

Albayrak, “Malumunuz TOKİ tartışmaları şehrimizde bitmek bilmiyor. Önümüzde deprem gerçeği varken bu denli vurdumduymazlığı asla kabul etmiyoruz. Bu vurdumduymazlıklarına rağmen şehrimize yaklaşık 15 binden fazla konut kazandıran TOKİ’yi eleştirenleri vicdanlı olmaya davet ediyorum” açıklamasında bulundu.

                                                    ***

CHP’li Yalaz ise Albayrak’a şu sözlerle yanıt verdi:

“Deprem konusunda TOKİ konutlarının kentsel dönüşümle alakalı ve ilgili olarak sürekli lanse ediliyor ama TOKİ konutları bir yer yıkılarak ya da dönüşüme sokularak yapılmıyor. Bir ihtiyacı karşılamak olarak Devletin asli görevini yapması suretiyle yapılıyor.”

                                                   ***

Açıkçası yukarıdaki açıklamalarda haklı olan taraf Talat Yalaz.

Sebebine gelirsek; TOKİ, vatandaşlara uygun şartlarda sahip olabilecekleri konut üretimi gerçekleştiriyor ama bu durumun kentsel dönüşümle bir ilgisi yok.

                                                       ***

Tüm bunlarla birlikte; son günlerde kimi siyasilerden de öyle açıklamalar geliyor ki pek çoğunun kentsel dönüşümün ne anlama geldiğini bildikleri konusunda ciddi kuşkularımız oluşmaya başladı.

Bu suretle bir gerçeğin altını çizmek gerekiyor:

TOKİ’nin yaptığı iş kentsel dönüşüm olmadığı gibi eski bir binayı yıkıp yerine yenisini yapmak da kentsel dönüşüm değildir.

Şöyle ki:

Kentsel dönüşüm riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması yanında, yerleşim yerlerinin kongre ve kültür merkezleri, park ve eğlence alanları gibi modern ihtiyaçlarının karşılanmasını da içermektedir. Alt ve üst yapısıyla, sosyal donatılarıyla, ihtiyacı karşılayabilecek boyutta cadde ve sokaklarıyla bir planlamayı içeren oldukça kompleks bir kavramdır.  

Yani depreme dayanıklı olmayan bir binanın yıkılarak, bulunduğu arsanın mevcut imarında değişiklik yapılmadan, bunun yerine depreme dayanıklı bir bina inşa edilmesi kentsel dönüşüm değildir.

Buna ‘yerinde dönüşüm’ denir.

Gerek deprem gerekse modern şehircilik adına yapılması gereken ise ‘yerinde dönüşüm’ değil, kentsel dönüşümdür.

                                                                   ***

Sonuç olarak depreme tedbir amacıyla üzerinde durulan böylesi hassas bir konuda; daha bilinçli hareket edilmesi ve açıklamaların da buna göre yapılması, son derece büyük önem arz ediyor.

Bunun için de öncelikle; ‘elma ile armudun karıştırılmaması’ gerekiyor.

Yorum sizlerin.

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim…

GÜNÜN SÖZÜ:

Aklı karışık olanın, yolu da karışık olur.

-       James Allen