Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan sonra, Bizans topraklarına doğru genişlemeye başlayan Osmanlılar, 1323 yılında, Osman Gazi'nin komutanlarından Konuralp Bey liderliğinde Düzce'ye girdi. Konuralp Bey, Bizans Tekfurları ile yaptığı savaşlar sonucunda Düzce'yi Osmanlı topraklarına kattı.
Bu dönemde Düzce "Konsapa" adını almıştır. Konsapa "Konuralp'in yeri" anlamına gelmektedir. Bu isim şehrin Osmanlılar tarafından fethedilmesi ve Konuralp Bey'in Düzce'nin ilk valisi olmasından dolayı verilmiştir. O dönemdeki yerleşim merkezi Gümüşabadı olarak biliniyordu. Gümüşabadı ismi ise Düzce'nin merkezinde yer alan bir yerleşim birimiydi. Şehrin eski adı olan Konsapa bu yerleşim birimi için de kullanılıyordu.
Düzce'nin şimdiki adı ise 1999 yılında 5816 sayılı "Düzce İlinin Kuruluş ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile değiştirildi. Bu kanun 18 Kasım 1999 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanunda Düzce'nin il statüsü kazandığı ve adının "Düzce" olarak değiştirildiği belirtildi.
Düzce'nin adı 1999 yılındaki değişiklikle birlikte "Düzce" olarak değiştirildi. Şehrin adının Düzce olarak seçilmesi konusunda resmi herhangi bir kaynak bulunmamakla birlikte halk arasında tahmin edilen sebep coğrafi özelliklerinden geldiğidir. Düzce etrafı dağlarla çevrili adeta boşlukta düz bir ova şeklindedir. Şehrin merkezi yemyeşil ve dümdüzdür hiçbir bayır bulamazsınız. İsminin bu özelliğinden hareketle düz bir yer olduğu için Düzce konulduğu tahmin edilmektedir.