Geçtiğimiz günlerde meydana gelen Marmara ve Çanakkale depremlerinin ardından, deprem bilimcilerin uyarıları daha da artış gösterdi. Prof. Dr. Okan Tüysüz de TGRT'ye yaptığı açıklamalarda, fay hatlarının kazılmasının nedenlerini ve Türkiye'nin deprem riskini değerlendirdi.

Fay hatlarının geçtiği 4 kritik ilden biri Bursa

Prof. Dr. Tüysüz, stres biriktiren fay hatlarının geçtiği şehirleri İstanbul, Bingöl, Bursa ve Tunceli olarak sıralayarak bu bölgeler için uyarılarda bulundu. Bu illerde yaşayan vatandaşların deprem konusunda daha dikkatli ve tedbirli olması gerektiğinin altını çizdi.

Marmara'da büyük deprem yaklaşıyor mu?

Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depremle ilgili de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tüysüz, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçmişine bakarak bir öngörüde bulunduklarını belirtti. Kesin tarih vermenin imkansız olduğunu, ancak tahminler doğrultusunda mutlaka tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin en aktif fay hattı: Kuzey Anadolu fay hattı

Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'deki en aktif fay hattının Kuzey Anadolu Fay Hattı olduğunu belirterek, Marmara'daki depremlerin yıkıcı olmasının nedenini ise bölgenin nüfus yoğunluğuna bağladı.

Fay hattı üzerindeki iller arasında Eskişehir’i de saymıştı

Daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye'de bilinen 550 aktif fay hattı olduğunu belirten Prof. Dr. Tüysüz, aralarında Eskişehir'in de bulunduğu 18 ilin fay hattı üzerinde yer aldığına dikkat çekmişti. 2020’deki açıklamasında Tüysüz, bu iller arasında Bolu, Eskişehir, Aksaray, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Muğla, Bingöl ve Kütahya’yı sıralamıştı. 

Kaynak: Haber Merkezi