Bu algı tutmaz

Yalaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Öncelikle bu rakamların açıklanması ile ilgili yaratılmak istenen algıya değinmek gerekir. Bu bahsedilen borç miktarına nasıl ulaştığı ayrı bir konu ve bu borç miktarının yayınlanması ile belediyeler üzerinden yapılmak istenen algı çok daha ayrı bir konu. Bu algı tutmaz. İktidar kendisinin yapması gereken emeklilerin durumu olsun, işçilerin, emekçilerin durumu olsun bunlarla ilgili bir mazeret üretme yoluna gitmiş. Bu yaratılmak istenen algı tutmaz. Burada bir borç söz konusu ise halka yapılan hizmetin getirdiği, ülkenin genel olarak içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların, belediyeler üzerindeki yarattığı sonuçtan kaynaklıdır. Bizim belediyelerimizin bir tek kuruşu dahi yoktur ki halka hizmet için sarf edilmemiş olsun. Burada yapılmak istenen algı gündem değiştirmeye yönelik bir algıdır”

Kendisinin bularak bize göndermesini rica ediyoruz

Yalaz açıklamasına şöyle devam etti, “Ayrıca biz bu verilere ulaşamıyoruz. Bu verilere bir il başkanının ulaşabilmesi, onun mevkidaşı olarak söylüyorum, CHP il başkanı olarak söylüyorum, bizim için mümkün değil. Ulaşamadığımız için o verilere kendisine şunu sormak istiyoruz, iktidara yakın büyük şirketlerin, ismi kamuoyunca bilinen vergi borçlarının silinen miktarı ne kadar? Şehrimizde de bazı iktidara yakın şirketler var, bunlara ne kadar vergi muafiyeti sağlandı? Bunları belediyenin SGK borcu ile kıyaslamak adına elimizde bir veri olması için kendisinin bularak bize göndermesini biz rica ediyoruz. Biz çünkü bu verilere ulaşamıyoruz” 

Bu verinin paylaşılması kişisel verileri koruma kanununa aykırıdır

Yalaz, “Yapılan bu paylaşım kişisel verilerin korunması hakkında ki kanun nazarında değerlendirildiğinde,  burada kişi tabiri hukuken nitelendiğinde sadece vatandaşları tek bir birey olarak insanları değil, aynı zamanda tüzel kişilik anlamında idari ve özel şirketleri de kapsar, bu anlamda  böyle bir verinin nasıl elde edildiği ve bu verinin paylaşılması kişisel verileri koruma kanununa aykırıdır diye düşünüyorum, ama asıl olarak  burada vurgulamak istediğim, buradan bir malzeme devşirmeye çalışılıyor. Belediyelerimiz elindeki imkanlar dahilinde bütçeleri oranında Eskişehir halkına hizmet etmek için gece gündüz, her kuruşun hesabını güderek arkasında durarak devam etmektedir” 

Bu kabul edilir değil

AK Parti Eskişehir il Başkanı Gürhan Albayrak’ın bahsi geçen verilere ulaşmasının kabul edilebilir olmadığını kaydeden Yalaz, “Bugün milletvekillerimizin ulaşamadığı bilgilere 81 ilden birisi, Eskişehir’in il başkanı ulaşabiliyor. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok. Böyle bir meziyeti olması sebebiyle ricada bulunuyoruz, lütfen vergi muafiyeti tanınan, vergi borcu silinen büyük ve yandaş şirketlerin miktarlarını da tarafımıza bildirilsin. Borç da hizmetin bir parçasıdır ama hizmet olmayan yerlerde büyük borçlarla karşılaştık, özellikle belediyeleri aldıktan sonra. Hizmet yokken borç olması düşündürücüdür. Eskişehir’de böyle bir borç varsa bile, çok büyük Eskişehir’i Türkiye’de marka bir şehir haline getirebilecek kadar büyük bir hizmet de söz konusudur” şeklinde konuştu. 

Yalaz son olarak, “Eskişehir’de mesela Çifteler Belediyesi’ni çok ciddi bir borçla devraldığımızı söyleyebilirim. Çifteler’de ciddi bir borç var” dedi. 

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı