Çorum, Karadeniz Bölgesi ile İç Anadolu'nun kesişim noktasında bulunuyor. Bu özgün konumu, ona bir kültürel mozaiğin merkezi olma niteliğini kazandırıyor. Leblebi üretimi ve toprak-makine endüstrisi ile bilinen Çorum, ayrıca pirinç üretiminde de önemli bir konuma sahip. Farklı bir perspektiften bakıldığında, Çorum tarih severler için de bir merkez görünümünde. Zira kadim Hititlerin başkenti olan Hattuşaş, bu ilin sınırları içerisinde yer almakta. 

Tarihi dokusu ile göze çarpan Çorum, Türkiye'nin en değerli hazinelerini bünyesinde barındırıyor. Türkiye’nin küçük, büyük bütün şehirlerinde olduğu gibi bu şehirde de bir kez bulunan, Çorum’un cazibesine kapılarak vazgeçemiyor.

Demografik bilgiler incelendiğinde, Çorumluların dışında şehirde en fazla Sivaslı nüfusun yaşadığı ortaya çıkıyor. Bildiğimiz üzere Sivas, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer almakla birlikte Çorum ile komşudur. Bu durumu, şehirdeki hoşgörü ve kültürel çeşitlilik perspektiflerinde değerlendirebiliriz. Söz konusu çeşitlilik, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bir şehir olan Çorum'un dinamik ve özgün kimliğini daha iyi anlamamızı sağlar. Kısacası, Çorum, Türkiye'nin hem geçmiş hem de bugününden önemli izler taşıyan, eşsiz bir il örneğidir.

Kaynak: Haber Merkezi