MHP Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir yaptığı açıklamada, “Eskişehir’de 2-3 senedir özellikle yiyecek ve giyim konusunda fiyatlar aşırı derecede arttı. Eskiden Eskişehir’de yaşamak çok kolaydı. Ama gün geçtikçe Eskişehir’de yaşamak zorlaşıyor” dedi.

                                                              ***

Şüphe yok ki Başkan Candemir, bu konuda yerden göğe kadar haklı.

Tamam; hayat pahalılığı bütün şehirlerde var. Ancak bu konuda Eskişehir, başta komşu iller olmak üzere pek çok şehrin önüne geçmiş durumda.

Bu tespiti yapanlar sadece bizler değiliz. Şehir dışından gelen kişiler de sık sık bu durumu dile getiriyorlar.

                                                              ***

Peki Başkan Candemir’in gündeme getirdiği üzere; Eskişehir’de yaşamak, ekonomik anlamda neden bu kadar zorlaştı?

Fiyatlar, diğer şehirlere kıyasla neden daha pahalı?

Bu durumu, işletme sahiplerinin fırsatçılığı olarak yorumlayanlar kesinlikle hata yaparlar…

Serbest piyasa ekonomisinde fiyatlar, arz-talep dengesi ve rekabet koşullarına göre oluşur.

Maliyetle satış fiyatı da doğru orantılı olarak artar.

Maliyet noktasında ise Eskişehir’de ticari potansiyeli yüksek lokasyonlardaki işyeri kiralarının aşırı yüksek olması, önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

                                                          ***

Daha da önemlisi: İşyeri kiralarının yüksek olması maliyetler üzerinde baskı yaratsa da asıl önemli konu iş gücü maliyetinin yüksek olması diyebiliriz.

Eskişehir’de nitelikli-niteliksiz işçi bulma konusunda yaşanan sıkıntılar, işçilik maliyetlerinin de yükselmesine yol açıyor.

Benzer şekilde çalışma izni olmayan sığınmacılar dahil olmak üzere, Eskişehir’de kayıt dışı istihdamın son derece düşük olması da mal ve hizmet maliyetlerini etkileyen önemli etkenlerden biri.

Bir anlamda Eskişehirli işverenlerin, kanunlara uygun olarak faaliyet göstermesi, kendilerine ek maliyet olarak geri dönüyor.

En nihayetinde; bu dürüstlüğün bedelini de Eskişehirli işverenler ve vatandaşlar hep birlikte ödüyor.

Yorum sizlerin…

Candemir1

ÇELİK HAKLI AMA…

Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, gurbetçilerin eskisi kadar Eskişehir’e yatırım yapmadığını belirterek, “Dördüncü kuşak orada okuyup orada büyüyorlar. Türkiye’nin örf, adet ve kültürlerini bilmiyorlar. Türkiye’ye gelme gibi bir umutları yok. Ondan dolayı da yaşadıkları yerlere o bölgelere yatırım yapıyorlar” dedi.

Çelik, gurbetçilerin yatırım yapmamasının ikinci sebebi olarak ise ‘gurbetçilerin Türkiye’ye bundan önce yapmış oldukları yatırımlarda, çoğu zaman aldandıklarını’ ve bundan dolayı da böylesi bir tutum içerisine girdiklerini belirtti.

                                                        ***

Sayın Çelik’in her iki tespiti de doğru.

Ne var ki bendenize göre gurbetçilerin, şehrimize ve ülkemize yaptıkları yatırımların azalmasındaki temel sebep çok daha farklı.

Vergi kaybını engellemek amacıyla uygulamaya alınan; ülkeler arasındaki ‘Otomatik Bilgi Paylaşımı’ anlaşmasına, yaklaşık üç yıl önce Türkiye de dahil olmuştu.

Bu da şu anlama geliyordu; gurbetçi vatandaşlarımız ülkemizdeki gayrimenkul yatırımlarından elde ettikleri gelir neticesinde, yurt dışında yaşamakta oldukları ülkeye de vergi ödeyecekler.

Haddızatında: Gurbetçi vatandaşlarımızın, ülkemize yönelik yatırım iştahlarının azalmasının en önemli sebebi tam olarak budur.

Yorum sizlerin.

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim.

Gazi Çelik 1

GÜNÜN SÖZÜ:

Mutluluk isteklerimizle değil, kabullerimizle gelir.

-       Epiktetos