1326 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilen Bursa 1453 yılına kadar Osmanlı Devleti'nin başkenti olarak hizmet vermiştir. Bu dönemde Bursa önemli bir sanat ve kültür merkezi haline gelmiş ve Osmanlı döneminde inşa edilen birçok tarihi eser Bursa'nın bugünkü zenginliğinin bir parçası olmuştur.
Yıllarca başkent olan Bursa’nın adı ise Osmanlı Dönemi’nde farklı bir isimle anılıyordu. Bursa’nın eski adı Hudavendigar’dı. Hudavendigar ismi 1918 yılına kadar Bursa demekti. Husavendigar adının değişmesine sebep olan bazı etkenler vardı. Osmanlı Dönemi’nde 1887 yılında Yenişehir, Bilecik'e bağlandı. Bu değişim Bursa'nın topraklarının küçülmesine neden oldu.1893 yılında ise Pazarköy/Orhangazi, Gemlik'ten ayrılarak yeniden kaza (ilçe) oldu. Bu değişim ise Bursa'nın topraklarının yeniden genişlemesine neden oldu.
1918 yılından sonra ise Osmanlı’nın kötü günler geçirmesinin etkisi olarak büyük değişimler yaşandı ve Hudavendigar adı da Bursa Vilayeti olarak değiştirildi. Bu köklü değişim Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra meydana gelen siyasi değişikliklerin bir sonucuydu.
Bursa'nın günümüzdeki adı kentin en eski adı olan Prusa ile yakından ilişkilidir. Prusa adı fonetik olarak Bursa ile benzer bir isimdir. Osmanlı döneminde önemli bir sanat ve kültür merkezi olarak yaşayan Bursa, günümüzde de bu özelliğini koruyarak pek çok insana kol kanat germektedir.