ESGİAD Başkanı Sayın Ulaş ENTOK, hem Eskişehir’in hem de Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren bor konusunda şehrin tüm paydaşlarını bir araya getirerek akademi, sanayi ve kamuoyu arasındaki koordinasyonu sağlamak adına ESGİAD bünyesinde bor madeni ile ilgili bir platform oluşturduklarını açıklaması yıllardır beklenen bir gelişmedir.
Sayın ENTOK, “Borun sadece maden olarak çıkartılması değil, işlenerek değerlenmesi ve dünya pazarındaki milyarlarca dolarlık pastadan daha büyük bir dilim alması lazım” ifadeleri heyecan vericidir.
Sayın ENTOK, Türkiye’nin geçtiğimiz yıl 2,67 milyon ton bor satışı gerçekleştirdiğini, küresel bor piyasasındaki payının yüzde 63, bordan elde ettiği satış gelirinin ise 1,32 milyar doları aştığına dikkat çekti.
Ayrıca Bor Platformunun, Bor mineralleri ve türevleriyle ilgili sosyal piramitin tüm bileşenlerini, bilinçlendirme çalışmaları yürüterek toplumda yanlış veya eksik bilinen tüm konular ile ilgili doğru ve sağlıklı bilgileri sağlayarak, özellikle şehrimiz özelinde kamuoyu oluşturma hedefine, tüm kesimler destek vermelidir.
Bor Platformunun, Eskişehir’de Bor Vadisi kurmak, Bor Teknoloji Geliştirme Merkezi, Bor Kuluçka Merkezi kurmak ve bor üzerine çalışan start-up firma sayısını artırmaya yönelik hayalleri, ülkemiz ve Eskişehir açısından hayatidir.
Kaymaz Altın Maden yatağı ile ilgili, mücadelemizde tanıdığım, ESOGÜ Maden Fakültesi, öğretim üyesi, Sayın Prof. Dr. Muammer KAYA da madenler, özellikle de Toryum ve Bor Madenleri ilgili gelişmeleri, hukuki, mali, eğitim, teknoloji, çevresel ve Ar-Ge açısıdan ele almış önemli açıkmalarda da bulunmuştu.
Yine geçmiş yıllarda, BOR Madeni ile ilgili bir yazımızdan sonra ESO Genel Sekreterinden Sayın Y. Emre HEPER, “ 26 Aralık'da köşenizde, Bor madeni üzerine yazınızı okudum. Bu konuda son gelişmelerden bilgi vermek istiyorum. ESO ve iki üniversitemiz ile birlikte OSB kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgesi çok özet anlatımıyla bilimsel çalışmaları ve bunların ticarileşmesini teşvik eden bir merkezdir ve şu anda 20 ye yakın firma burada faaliyet göstermektedir. Onlardan bir tanesi de BORTEK ldt şti. tarafından Bor Nitrür ve Kübk Bor Nitrür konuların çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar, Aralık ayı başında odamızda yapılan bir törenle, BOREN Bor Enstitüsü tarafından da desteklenmeye değer bulunmuştur. Bu Boren tarafından desteklenen, ilk özel projedir. Bilgilerinize rica ederim.” demişti.
Ayrıca ESOGÜ bünyesindeki, Bor Uygulama ve Araştırma Merkezi var. Merkez, Bor ürünlerinin, ülkemizde üretimini, geliştirilmesini ve kullanımını sağlamak ve kurum/kuruluşlarla da işbirliği yaparak, ürün ve teknoloji gelişimine yönelik yenilikçi bilimsel araştırmaların yapılmasını sağlamak amacıyla kuruldu.
Bor madeni ile ilgili çalışmalara rağmen, Türkiye ve Eskişehir’ de, Bor’la ilgili mevcut çalışmalar yeterli değildir. Çünkü Bor’la ilgili olarak, aşılması gereken çok büyük engeller var. Türkiye ve Eskişehir, bu alandaki engelleri aşabilmesi için, yerel, ulusal ve global alanda, sürekli ve kalıcı bir şekilde, stratejiler belirlemek ve hayata geçirmek zorundadır.
Bor Madeni, 1950’li yılların başında, ABD Savunma Programında, geleceğin yakıtı olarak adlandırılmış ve önemli stratejik malzeme olarak nitelendirilmiştir.
Petrol bittiği gün de dünya, enerjide, “BOR ve “TORYUM” madenlerine muhtaçtır. Hatta NNT Nanoteknoloji Bor Ürünleri A.Ş Genel Müdürü, Sayın Mehmet Can ARVAS’ a göre “3. Dünya Savaşı” bor yüzünden olacaktır.
Sayın ARVAS ,Türkiye’nin dünyanın 2 bin yıllık enerji ve yakıtını karşılayacak kadar bor rezervine sahip olduğunu belirttikten sonra "Bir dönem petrol için yapılan savaşlar, artık bor için yapılacak." diyerek kamuoyunu uyardı.
Ayrıca sanayinin gelişmesinde, lokomotif bir sektör olan madencilik, ülkelerin ve kentlerin, kalkınmasında, sürükleyici bir rol oynar. Ayrıca madencilik, sanayinin itici gücü, katma değeri yüksek olan kaynak ve istihdam yaratan bir sektördür.
Türkiye Bor madenini işleyerek ihraç etmeli, maden olarak ihracatına da sınır getirilmelidir. Çünkü BOR ve TORYUM, ülkemizin geleceğinin teminatıdır. Torunlarımızın da emanetidir.
ABD, yıllardır Türkiye’ den ithal ettiği Bor’u, stok ediyor. Nitekim NNT Nano Teknoloji AŞ Bor Power Genel Müdürü Sayın Mehmet Can ARVAS," Anka Kuşu uzay aracında kullanılan, bor madeni de Türkiye'den, 15 yıl önce gemilerle, ABD'ye gönderilenlerdir. “ diyerek bir gerçeği kamuoyu ile paylaştı.
Ülkemizde Bor madenine dayalı, yeni ürün ve teknolojilerin üretilmesi için; daha fazla AR-GE çalışmasının, desteklenmesi ve Bor’ la ilgili özel bir TEKNOKENT` in kurulması özellikle de üniversitelerin, Bor’la ilgili çalışmalara katılması Bor’ dan daha fazla katma değer yaratacaktır.
Ülkemizde çıkarılan nikel hammaddesi, özellikle de Bor Madeni, direk birkaç dolar karşılığında, doğrudan ihraç ediliyor ve kat kat fazlasını ödeyerek, bu madenlerden üretilen katma değeri yüksek ürünleri de ithal ediliyor.
Oysa madenlerimiz, ülkemiz insanı çıkartmalı ve kendi sanayimiz tarafından da katma değer ürünler üreterek ihraç edilmelidir
Türkiye'nin, bor madenlerinin özelleştirilmesine, yabancı dayatmalara asla ödün vermemesi gerekiyor. Ülkemizin bor madenleri, millî çıkarlar göz önünde bulundurularak 2840 sayılı Kanun'daki "Bor madenleri devletçe işletilecektir." hükmü asla değiştirilmemelidir.
Ayrıca Türkiye'de bor ürünleri üretecek teknolojiler, yerli bor sanayisi ve Ar-Ge birimleri öncelikle kurmalıdır. Bu teknolojiler konusunda devlet, özel sektör, üniversite eş güdümü sağlanıp, iş birliğine gidilmelidir
ESO Başkanlarımızdan Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU, döneminde, "TARIM" ve "MADENLERİN" sanayinin, motoru olması hedef olarak alınmıştı. Ancak Rahmetli Zeytinoğlu’ dan sonra gelen ESO yönetimleri bu hedefleri göz ardı etti.
Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU’ nun, hedeflerine sahip çıkan ESGİAD bünyesindeki genç sanayiciler tarafından oluşturulan, “BOR PLATFORMU” na tüm kesimler sahip çıkmalı, imkânları ölçüsünde de maddi ve manevi destek verilmelidir.
ESO Başkanı Sayın KESİKBAŞ ve ekibi tarafından, Eskişehir’ de, “MADENCİLİK KÜMESİ ”nin, kurulması ve ülkemizde, bir ilk olması, en önemlisi de “Bor ve Madencilik OSB/Endüstri Bölgesi” nin, düşünülmesi özelikle de Eskişehir Genç İş İnsanları Derneği tarafından gerçekleştirilen, “BOR PLATFORMU” madenlerimiz, özelikle de BOR madeni, açısından yıllardır beklenen ve umut verici bir gelişmelerdir.
Kutluyoruz.