Anne poğaçası, Türk geleneksel mutfağının özgün lezzetlerinden biridir. Bu harika poğaçalar, genellikle ev hanımları, genç anne ve anneanneler tarafından hazırlanır. Mayalı hamur içerisine peynir, patates, kıyma gibi çeşitli malzemeler eklenerek zengin bir tat katılır. Türk kültüründe kahvaltılarımızın vazgeçilmez bir tamamlayıcısı olan anne poğaçaları, lezzetiyle gönülleri fetheder.

Bu tarifi dilediğinizde, kahvaltı için, dilediğinizde de misafirlerinize sunabilir veya akşamüstü çay keyfiniz için hazırlayabilirsiniz. Bu yumuşacık poğaçanızın iddialı bir şekilde sofranızın yıldızı olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Hızla hazırlanabilen bu tarifi mutfağa yabancı olanlar bile rahatlıkla uygulayabilir. Şimdi, kokusuyla tüm evi mutfağa çağıracak olan bu leziz anne poğaçası tarifine geçelim.

Anne poğaçası için malzemeler

  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 buçuk tatlı kaşığı toz şeker
  • 4 su bardağı un (yavaş yavaş eklenecek)
  • 1 buçuk paket kabartma tozu

Anne poğaçası içi için gerekli malzemeler

  • 1 kâse ezilmiş beyaz peynir, tercihen rendelenmiş kaşar 
  • Yarım demet maydanoz 

Anne poğaçası üzeri için malzemeler

  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Susam ve çörek otu

Anne poğaçası tarifi

Yumurta, yağ, süt, tuz ve şeker, iyice karıştırılmak üzere bir kaba aktarılır. Ardından karışımın içine kabartma tozu eklenir. Karışımın içerisinde unu yavaş yavaş ilave edin ve eklerken hamuru yoğurmayı sürdürün. Hamur, yumuşak bir kıvam alıp ele yapışmamaya başladığında, üzerini streç filmle örtün ve 20 dakika dinlendirin.

Bu süre içerisinde, ezilmiş peynir ve kıyılmış maydanozdan oluşan iç harcınızı hazırlayabilirsiniz. Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle yuvarlak açın. Hazırladığınız harçtan birer tatlı kaşığı ekleyin ve poğaçalarınızı kapatarak şekillendirin.

Şekillendirdiğiniz poğaçaların üzerine yumurtanın sarısını sürün ve daha önceden yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. İsteğe bağlı olarak üzerine susam veya çörek otu serpiştirin. Tepsinizi, önceden 190 dereceye ısıtılmış fırına verin ve 20-25 dakika, sürekli kontrol ederek pişirin.

İşte karşınızda, sıcak sıcak servis yapabileceğiniz anne poğaçalarınız hazır. 

Şimdiden afiyet olsun!

Kaynak: Haber Merkezi