Bayburt öncelikle 1927 yılına kadar Erzurum şehrine bağlı bir yerdi. Ardından 1927 yılında Gümüşhane şehrine bağlanak yıllar boyu Gümüşhane’nin ilçesi olarak kaldı. 1989 yılındaki değişimlerle birlikte ise il statüsü kazanarak Gümüşhane’den ayrıldı.
Bayburt’un geçmişte çeşitli illerin ilçesi olması onun kültürel zenginliğini geliştirmiş, hem Erzurum geleneklerine hem de Gümüşhane’nin adet ve göreneklerine benzer yapıda bir şehir olmasını sağlamıştır.
Bayburt 1989 yılından bu yana geliştirdiği kendine has kültürü ve lezzetleri ile adını sıkça duyurmuştur. Şehrin içinden, debisinin yükselmesi sebebiyle meşhur Çoruh Nehri’nin geçmesiyle yurt dışındaki şehirleri andırmasıyla da ünlüdür.
Bayburt hangi şehre yakın?
Bayburt’un konumu hem Karadeniz hem de Doğu şehirlerine yakındır. Bu nedenle çoğu şehir için geçiş noktasıdır. Doğusunda Erzurum, batısında Gümüşhane, güneyinde Erzincan ve kuzeyinde Trabzon ve Rize ile çevrili güzel şehir Bayburt çoğu il ile komşuluğu sebebiyle çeşitli ticari ve kültürel alışverişlerde de bulunur.
Bayburt kaç tane ilçe var?
Yüzölçümü ile oldukça dar bir alana sahip olan Baybur’tun diğer şehirlere oranla daha az ilçesi vardır. Toplamda 3 ilçesi olan Bayburt’ta bir tanesi il merkezidir. Diğer ikisi ise Aydınpete ve Demirözü olmak üzere şehri üçe bölmüştür. Küçük ve yaşaması kolay olan bu şehirde toplamda 5 belediye mevcuttur.