Kayseri'nin kadim tarihi isminde de kendini göstermiştir. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Kayseri'nin en eski adı, Roma dönemine kadar Mazaka’dır. Ardından Rome dönemine geçildiğinde ‘ imparator şehri’ anlamına gelen Kaisareia adı verilmiştir. Ardından ise Bu Kaisareia ismi Arapça’da "Kaysariya" şeklinde kullanılmıştır. Son olarak ise Kayseri haline gelerek tarihte büyük değişimler yaşamadan dokusunu ve anlamını korumuştur.
Böylesi köklü tarihi olan bir şehrin kültürü ve meşhur özellikleri de elbette ki akılda kalıcı ve etkileyicidir. Kayseri’de meşhur olan şeyler arasının başında Erciyes Dağı gelir. Erciyes Dağı Türkiye'nin en yüksek dağı olan ve Kayseri'nin güneyinde yer alan volkanik bir dağdır. 3917 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağı Kayseri’nin simgesi olmuş ögelerinden birisidir. Bunun yanı sıra kış aylarında turizmin de hareketlenmesine sebep olan Erciyes Kayak merkezi de 3 bin metre uzunluğundadır ve her yıl binlerce ziyaretçi ağırlar.
Kayseri denilince akla gelen bir diğer yer ise Soğanlı Vadisi’dir. Kayseri'nin Develi ilçesinde bulunan vadi, zengin bitki örtüsüne ve tarihi kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. Soğanlı Vadisi konum olarak Kayseri, Nevşehir ve Niğde şehirleri arasındadır. Bu bölgelerden herhangi birine yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.
Tarihi gücünü saymakla bitiremediğimiz Kayseri’de bir meşhur yer daha var ki enteresan. 1204 yıllarında inşa edilmiş bir hastane. O yıllarda verem hastalığına yakalanan Gevher Nesibe Hatunun vasiyeti üzerine ağabeyi Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev Gevher Nesibe Şifaiyyesi’ni inşa ettirmiştir. Hastane o dönemlerde ilk sağlık merkezi olarak işlemiş, çeşitli tedavi yöntemleri denenmiştir. Şimdilerde ise müze olarak kullanılan bu hastane de Kayseri’nin meşhur yapı taşlarından birisidir.