Odunpazarı Belediyesi’nin yer tahsisi ile düzenlenen sözde festivaller, bir süredir şehir gündeminde en çok tartışılan konuların başında geliyordu.

Köşemizin müdavimlerinin hatırlayacağı üzere; yapılan işin ne denli büyük bir hata olduğunu yazılarımızda enine boyuna anlattık.

Bu sözde festivallerin, özellikle de ekonomik olarak zor günlerden geçen şehir esnafına darbe vuracağını defaatle belirttik.

Sadece biz mi?

Elbette hayır. Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen ve binlerce Eskişehirli ticaret erbabı da bu yanlıştan dönülmesi için çağrıda bulundu.

                                                            ***

Peki sonuç ne oldu?

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, bırakın hatasını kabul etmeyi ‘255 festival daha yapacağım’ diyerek tepkilere karşı rest çekti.

Oysa herkesin tek bir gayesi vardı; Eskişehir esnafı zarar görmesin, ekmeğine zeval gelmesin…

                                                              ***

Eskişehir esnafının çağrılarına kulak asmayan Başkan Kurt, geçtiğimiz gün sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu.

“Gökmeydan Mahallemizde hizmete giren Migros marketin açılışına katıldık. Hemşehrilerimizin günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, kaliteli hizmet sunan bir marketin daha mahallemizde faaliyete geçmesi bizleri mutlu etti. Eskişehir’imize ve Gökmeydan’a hayırlı olsun. Emeği geçen herkese teşekkür eder, esnafımıza bol kazançlar dilerim.”

                                                               ***

Evet efendim; Başkan Kazım Kurt’un açıklaması bu şekilde.

Yukarıda ismi geçen marketler zinciri, 4 bine yakın şubesiyle sektörün devi konumunda. Yeni mağazalar açmak ve işini büyütmek de elbette en doğal hakkı. Üstelik istihdam sağlıyor, katma değer yaratıyor, vergisini veriyor ve işini de layıkıyla yapıyor. İşin bu kısmına hiç bir sözümüz yok.

                                                                ***

Ancak dev zincir marketlerin, ürün portföyü öylesine geniş ki onlarca sektörde iş yapan esnafı doğrudan olumsuz etkiliyor. Ve bu sebepten dolayı da esnaf ve ticaret odaları, en az otuz yıldır hükümetlere çağrıda bulunuyor.

Adil rekabet ortamının sağlanması ve yerel sermayenin korunması amacıyla; perakende yasasının yeniden düzenlenmesi ve ufak esnafın ayakta kalabilmesi için mücadele ediyor.

                                                            ***

Durum böyle bile olsa; Başkan Kurt’un, ulusal bir marketler zincirinin yeni mağazasının açılışını yapmasına yine bir sözümüz yok.

Sosyal medya hesabından ‘marifetmiş’ gibi paylaşmasına da bir sözümüz yok.

O son cümlesinde ‘esnafımıza bol kazançlar dilerim’ demesi yok mu (!)

İşte bu ifadeyi anlayabilen varsa aşk olsun efendim.

Siz sözde festivallerle esnafı perişan edeceksiniz, bu da yetmeyecek ulusal bir marketin açılışı ile ilgili açıklamanızda ‘esnafımıza bol kazançlar dilerim’ diyeceksiniz.

Sayın Kurt’a sormak gerek:

Hangi esnaf?

İnsaf efendim, el insaf…

Yorum sizlerin.

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim…

GÜNÜN SÖZÜ:

Aklı karışık olanın, yolu da karışık olur.

-       James Allen