Aydın, Didim ve Kuşadası gibi Türkiye'nin en ilgi çeken turistik ilçelerini bünyesinde barındırır. Türkiye'nin ilk demiryolu ile tanıştığı şehir olan Aydın, ayrıca Türkiye'nin en uzun ikinci tüneline ev sahipliği yapar. Ege Bölgesi'nde, sadece İzmir ve Manisa bölgelerinden sonra, nüfusu en fazla olan üçüncü il konumundadır. Aydın ilinde bulunan ilçe sayısı ise 17.

Eski isimleri Tralleis ve Güzelhisar olan Aydın, 14. yüzyılda tarih sahnesine Aydınoğulları beyliği döneminde "Aydın" adı ile çıktı. Tarihçi Herodot, Aydın ile ilgili olarak "Bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel iklimin bulunduğu yer" yorumunu yapmıştır. Evliya Çelebi de Aydın'ın doğal güzelliklerini anlatırken "Dağlarından yağ, ovalarından bal akar" demiştir.

Aydın ilinin toplam yüz ölçümü 8 bin 116 kilometrekare olup, Ege Bölgesinde yer alırken, kendisine turizm ve tarım açısından önemli bir konum sağlar. Aydın, kuzeyinde İzmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla illeri, batısında ise Ege Denizi ile çevrilidir.

Aydın'ın zenginliklerini sunan ilçeleri ise şunlardır: Efeler, Bozdoğan, Buharkent, Çine, Didim, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar.

Kaynak: Haber Merkezi