Özdeşleşmiş bir turizm cenneti olan Antalya, diğer yandan 1 milyonu aşan popülasyonuyla Türkiye'nin beşinci en kalabalık metropolüdür. Şehrin ekonomisi çoğunlukla ticarete, tarıma ve turizme dayalıdır ve şehrin yerleşildiği bölge, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olduğu için tarihi değeri çok yüksektir.

Antalya, turizm yatırımlarıyla gelişen ve farklı özellikleriyle tanınan bölgeleri sayesinde, kendi markalarını oluşturan yerlere sahiptir. Tarihinden, doğa harikalarına ve sınırsız plajlara kadar, Akdeniz kıyısında yer alan bu şehir ve ilçeleri, keşfedilmesi gereken önemli destinasyonları oluşturmaktadır.

Antalya'nın en kalabalık ilçesi: Kepez

2022 nüfus sayım verilerine göre, Antalya'nın en kalabalık ilçesi Kepez'dir. Nüfus yoğunluğunu göz önünde bulundurarak, Kepez'i sırasıyla Muratpaşa, Alanya, Manavgat ve Konyaaltı ilçeleri takip eder. Antalya'nın nüfusu en düşük olan ilçesi ise İbradı'dır.

Antalya ilçeleri: Akdeniz'in 19 incisi

Antalya'nın Akdeniz bölgesinde yer alan 19 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler sırasıyla Akseki, Aksu, Alanya, Demre, Döşemealtı, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Kaş, Kemer, Kepez, Konyaaltı, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Muratpaşa ve Serik'tir.

Alanya

Alanya, Türkiye ve dünya turizminin önemli başkentlerinden biri. Kendisini öne çıkaran şeyler arasında sadece muhteşem coğrafyası ve doğal güzellikleri değil, aynı zamanda Kleopatra Plajı, Kızıl Kule, Alanya Kalesi, Damlataş Plajı ve Mağarası, Fosforlu Mağara, Dim Çayı ve Mağarası, Sapadere Kanyonu, Alanya Müzesi ve Alanya Limanı gibi ziyaret edilmesi gereken yerler bulunuyor.

Manavgat

Toroslar'ın kuzeyini çevreleyen ve eşsiz kumsallarla kaplı olan Manavgat, her yıl binlerce turist ağırlamaktadır. Manavgat Nehri ve şelalesi, 64 kilometre uzunluğundaki deniz kenarı ve çeşitli özel çevre koruma alanları ile ziyaretçi çeken Manavgat, aynı zamanda Köprülü Kanyon Milli Parkı, Seleukeia Antik Kenti, Oymapınar Gölü, Aslanlı Mağara ve Boğaz Plajı gibi önemli turistik noktaları barındırır.

Kaş

Antalya'nın en batıdaki ilçesi Kaş, 70 kilometrelik sahil şeridiyle sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da dalış turizmi için en popüler yerlerinden biri. Binlerce yıllık tarihi kucaklayan Kaş'ta, Antik Tiyatro, Antiphellos Antik Kenti, Xanthos Antik Kenti, Kaputaş Plajı ve Patara Plajı görülecek yerler olup, beyaz duvarlı evleriyle ünlü Kalkan balıkçı köyü ise Kaş'a sadece 25 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Kemer

Her yaşa ve tatil anlayışına hitap eden Kemer, yaz tatillerinin popüler duraklarından biridir. Deniz, orman ve dağların bir noktada buluştuğu nadir güzellikteki bu yer, marinası, Beldibi'nden başlayıp Tekirova'ya kadar uzanan doğal plajları, Phaselis Antik Kenti, Idyros Antik Kenti, Beydağları Milli Parkı, Göynük Kanyonu, Üçoluk Yaylası ve Sırtlanini Mağaraları ile ziyaretçilerine bol seçenek sunuyor. Kemer, tarihi Paris Batığı ile de ünlüdür ve Antalya'ya sadece 40 kilometre uzaklıktadır.

Demre

Hristiyanlık aleminin önemli bir hac merkezi olan Demre, Noel Baba olarak bilinen Aziz Nicholaus'un yaşadığı yer olarak bilinmektedir. Birçok tarihi Likya kalıntısı barındıran Demre'de, antik tiyatro ve Saint Nicholaus Kilisesi görülmesi gereken yerler arasında. Ayrıca, üzerinde tarihi batıklar bulunan ve ilçeye yakın konumda bulunan Kekova adasını ziyaret etmeden ayrılmayın.

Konyaaltı

Antalya'nın merkez ilçelerinden biri olan Konyaaltı, plajıyla da tanınmıştır. 7 kilometre uzunluğundaki tertemiz Konyaaltı plajı, nefis Beydağları manzarası ve devasa parklarıyla şehrin en gözde bölgesidir. Tünektepe'den Antalya'nın muhteşem manzarasını görebilme imkanı sunan Konyaaltı, aynı zamanda Hisarçandır köyü, palmiyeli yürüyüş yolu, falezlerin üzerine kurulmuş Atatürk Parkı, Geyikbayırı gibi birçok popüler turistik noktaya sahiptir.


İbradı

Antalya'nın kuzeydoğusunda kalpleri fetheden bir diğer ilçe ise İbradı, şehrin en minik toprak parçası. İbradı, tarihsel ve kültürel zenginlikleri, yanı sıra folklorik değerleri ve doğal güzellikleri ile ünlenmiştir. Büyük vadilere ve yüksek yaylalara sahip olan bu güzel ilçe, Düğmeli evleri ile tanınır. Ormana köyü ise geleneksel evlerin restorasyonu ve turizme kazandırılmasıyla bilinir. Bunun yanında, İbradı, Eynif ovası ve Etenna, Gotenna ile Erymna antik kentleri ile de dikkat çeker.

Korkuteli

Deniz seviyesinden bin 20 metre yükseklikte olan bir başka izole cennet ise Korkuteli. Şehrin sıcak yaz aylarından kaçmak isteyen Antalyalıların sıklıkla tercih ettiği bu ilçe, Bey Dağları'nın eteklerinde kurulmuştur. Turistlerin az uğradığı Korkuteli, Güllük Dağı Milli Parkı, Keşiş Evi, Eski Roma Mabedi, Sultan Alaaddin Camii, Su Tüneli, Termessos, Ariassos ve Karain Mağarası gibi birçok görülmesi gereken yere ev sahipliği yapar.

Kumluca

Kumluca, plajlarıyla dikkat çeken bir bölgedir. Kemer ile Finike arasında konumlanan Kumluca'nın ekonomisi, tarım ve turizme dayanmaktadır. Narenciye bahçeleri ve seralarda yetiştirilen tarım ürünleri ile tanınan Kumluca, Antik Kent, Corydella Antik Kenti, Rhodiapolis Antik Kenti, İdebessiois Antik Kenti gibi birçok tarihi alanı bünyesinde barındırır.
 

Kaynak: Haber Merkezi