AKŞENER’İN KARARI ESKİŞEHİR’DEKİ HESAPLARI KARIŞTIRDI…

İYİ Parti, geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği kritik toplantıyla yerel seçimlerde izleyeceği yol haritasını belirledi. Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, 81 ilde kendi adaylarını çıkaracaklarını söyledi. Karar Eskişehir’de de uygulanacak.

İYİ Parti’nin bu kararı ile, Türkiye genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de “CHP ile ittifak yapılacak mı yapılmayacak mı” tartışmaları sona ermiş oldu. İYİ Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kendi adayını çıkaracak. CHP’li Yılmaz Büyükerşen’in olası büyükşehir adaylığına ise İYİ Parti destek vermeyecek. 

Söz konusu karar bir anlamda malumun ilamı oldu. Köşemizin müdavimlerinin hatırlayacağı üzere; Akşener’in oylarını konsolide edebilmesi ve partisindeki kan kaybının önüne geçebilmesi adına, ittifak içerisinde yer almayacağını defaatle ifade etmiştik.

                                                           ***

Peki alınan bu kararın, Eskişehir’deki yerel seçim sonuçlarına etkisi nasıl olur?

Gerçek şu ki; İYİ Parti’nin merkezdeki üç belediyeden herhangi birini kazanması gibi bir durum kesinlikle söz konusu olamaz.

Velakin daha önce topyekün CHP çatısı altında toplanan oylar az ya da çok bölünür.

Bölünmenin ne oranda olacağı ise İYİ Parti’nin göstereceği adaylara bağlı.

Bu noktada ortaya çıkacak olan aritmetik, CHP ve AK Parti’den hangisinin seçimlerden zaferle ayrılacağı konusunda belirleyici olacaktır.

                                                        ***

Gerçek şu ki; son yirmi beş yılı göz önüne alırsak, sonuçları kestirilemeyen böylesi bir yerel seçime ilk kez tanık olacağız.

·        AK Parti 14 Mayıs genel seçimlerinde ülke genelinde büyük bir başarı sağlamışsa da aynı başarıyı Eskişehir’de yakalayamamıştı. Yerel seçimlerde de bu tablonun değişmesi çok kolay olmayacak. Dahası yerel seçimlerde gösterilecek adaylar konusundaki belirsizlik de halen devam ediyor.

·        CHP’ye gelirsek; ittifak’ın dağılmasıyla ülke genelinde olduğu kadar Eskişehir’de de yara aldı. Genel Başkan tartışmaları ve parti içerisindeki kaotik ortam da işin cabası. Bunlar yetmedi; yeniden aday olacağını açıklayan Yılmaz Büyükerşen’in bile aday gösterilmeme ihtimali ortaya çıktı.

Ve tam da böylesi bir ortamda; Akşener seçimlere kendi adaylarıyla katılacaklarını açıkladı.

                                                      ***

Evet efendim; Akşener’in kararı, hesapları fazlasıyla karıştırdı…

İş artık ince hesaplara kaldı.

Ve şimdi kartları yeniden karma zamanı…

Yorum sizlerin.

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim.

aksenerin-karari-eskisehirdeki-hesaplari-karistirdi-murat-keskin-detay

GÜNÜN SÖZÜ:

İnsan, alıştığı gürültüyü bile arar.

-        John Steinbeck