Yerel seçimlere doğru geri sayımın başladığı bugünlerde, AK Parti’nin Eskişehir Büyükşehir Belediyesi için göstereceği aday büyük merak konusu.

Bu konuda son bir analiz yapmakta fayda var.

Cuma günü köşe yazımızda belirttiğimiz üzere; Anayasa değişikliği isteyen AK Parti’nin, meclis aritmetiğine dikkat etmesi gerekiyor. Bu sebeple Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun aday yapılma şansı yok denecek kadar az.

Hal böyle olunca, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan’ın aday gösterilme şansı iyiden iyiye artmış durumda…

                                                         ***

Ne var ki Ankara’dan gelen son kulis bilgileri, yukarıdaki ikiliye bir kişinin daha ilave olduğuna işaret ediyor.

O kişi ise Eskişehir siyasetinin önemli isimlerinden Nabi Avcı.

2013-2016 yılları arasında Milli Eğitim Bakanı, 2016-2017 yılları arasında ise Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapan Avcı, 2011-2023 yılları arasında tam 12 sene Eskişehir milletvekili olarak görev yaptı.

Avcı’nın, Büyükşehir adaylığı için düşünülmesinin arkasında başka gerekçeler de var.

Bilecik’li olan Nabi Avcı’nın, ‘iki şehir arasında siyasi bir çarpan etkisi yaratacağı düşüncesi’ ve Büyükşehir’de ‘hocanın karşısına hoca fikrinin karşılık görmesi’ de karar vericilerin önemsediği hususlar olarak öne çıkıyor.

Bunun yanı sıra zaman zaman Eskişehir’de parti içerisinde yaşanan kaotik durumlarda ağabeylik görevi üstlenebileceği düşüncesi ve bazı vakıf ile derneklerle olan yakın ilişkisi de Avcı’nın denklemde yer almasının diğer sebepleri olarak ifade ediliyor.

                                                          ***

Sonuç olarak AK Parti’de Eskişehir Büyükşehir Adaylığı için masada üç isim kalmış durumda.

Celalettin Kesikbaş, Murat Mercan ve Nabi Avcı…

Bu noktada 1 Aralık 2023 tarihi oldukça kritik.

YSK, yerel seçimlerde aday olacak kamu görevlilerinin 1 Aralık Cuma günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden ayrılmaları gerektiğini bildirmişti.

Dolayısıyla Kesikbaş ya da Mercan aday yapılacaksa, bu isimlerin 1 Aralık saat 17.00’ye kadar mevcut görevlerinden istifa etmeleri istenecektir ve istifa edenin adaylığı da kesindir.

Velakin olur da bu cepheden bir istifa gelmezse, o zaman büyük olasılıkla Nabi Avcı ipi göğüslemiştir.

Yorum sizlerin…

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim…

GÜNÜN SÖZÜ:

Zafer sürpriz değildir.

-        Aliya İzzetbegoviç