Yap-işlet-devret modeli ile inşa ettirilen ve müteahhit firmaya verilen hayali yolcu garantisi nedeniyle Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) bütçesinde karadelik haline gelen Zafer Havalimanı, 2024’ün ilk 3 ayında yine beklenen ilgiyi görmedi. İhtiyaca bakılmaksızın yolcu garantisi verilen havalimanı, garanti edilen yolcu sayısına ulaşamadı. Sayıştay ve DHMİ istatistiklerine göre, kamuya devri 2044 yılında gerçekleşecek Zafer Havalimanı’ndaki karadelik daha da büyüdü.

Hata payı yüzde 97’yi geçti

Kütahya’daki havalimanının 2024’ün ocak, şubat ve mart ayındaki zarar karnesi belli oldu. Garanti edilen giden yolcu sayısı 329 bin 433, gerçekleşen giden yolcu sayısı 6 bin 848 olan ‘Zafer’de hata payı yüzde 97,92 olarak gerçekleşti. Garanti ödemesi 1 milyon 710 bin 450 Euro olan havalimanındaki zarar güncel kurla 59 milyon TL. Sözleşmeye göre garanti ödemeleri giden yolcu sayısı üzerinden yapılıyor.

Eskişehir’deki otopark geliri tartışması ile ilgili önemli açıklama Eskişehir’deki otopark geliri tartışması ile ilgili önemli açıklama

Eskişehir’deki havalimanının potansiyeli yok muydu?

Günümüzde Kütahya Zafer Havalimanı’nda yaşanan zarar devam ettikçe, bir dönem Türkiye gündemine oturan Eskişehir’deki Hasan Polatkan Havalimanı’nın kapatılması tartışmalarını yeniden akıllara getirdi. Kamuoyu Eskişehir’in havalimanı potansiyelinden uzaklaşıp Kütahya’ya Zafer Havalimanı’nın yolcu garantili şekilde işletilmesini yeniden tartışır hale geldi.

Kaynak: Haber Merkezi