Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı bu kent için gerçekten önemli bir siyasi figür. Eskişehir için yapabileceklerini yapma konusunda çabalarını takdir etmemek mümkün değil. Ancak malum adı üstünde bakan ve sadece Eskişehir’in değil  Türkiye’nin bakanı. Dolayısıyla herkesin beklentilerine karşılık verecek icraatlar yapmak zorunda. Eskişehir özeline gelince elbette bu alanda farklılığımız olmalı. Ancak Eskişehir olarak biz bu işin alt yapısını hazırlamalıyız. Örneğin turizmin gelişimi için Eskişehir’de yapılması gereken pek çok etkinlik var. Herkes bir yerlerden tutmaya çalışıyor ama bölük pörçük çalışmaların bir bütün halinde ele alınması konusunda ne yazık ki siyasi görüş farklılıkları zaman zaman aksıyor.

 Halbuki söz okunusu Eskişehir olunca bu durumun biraz değişime uğraması gerekiyor.  Değişim için umutlansakda her şey beklentileri karşılayacak şekilde olmuyor. Örneğin Eskişehir’de turizminsinerji kazanacağı alanlardan birisi hava ulaşımı. Tarifeli uçak seferleri. Bu konuda bakanlığın sağladığı yakıt desteği tamam, ancak tek başına üniversitenin bu işi çözmesinin beklenmesi tuhaf. ETO, ESO, ETB, ESOB gibi etkin meslek örgütleri de ciddi destek vermek durumunda. Unumuz,yağımız, şekerimiz mevcut… Sıra helvayı yapabilmekte…

+++

TALEP PATLAMASININ SEBEBİ NE?

KOSGEB’den geçtiğimiz gün önemli bir açıklama geldi. Açıklama KOSGEB marifetiyle  sıfır faizli yani faizsiz işletme kredisine bu yıl başvuranların sayısı 4 Bin 500’e ulaşmış. Bir önceki yıl bu krediye başvuranların sayısı ise 3 Bin 770. Bunun anlamı şu geçtiğimiz yıl sıkıntıya düşmüş küçük ve orta ölçekli işletmeler ile bu yıl sıkıntıya düşmüş işletme sayısının arasında olumsuz  yönde bir artış var. Bir başka tespit daha yapmalıyız.

Faizsiz ve belirli bir plan dahilinde geri ödemeye sahip böyle bir işletme kredisinden işleri iyi olup da işini büyütmek isteyenlerin de yararlanmak istediği sonucu çıkarılabilir. Ama piyasada işler beklendiği ve tahmin edildiği giibi değil. Herkes piyasalarda yaşanan sıkıntının farkında. Çözüm ise piyasaların canlandırılmasında…

+++

HELAL SANA TUSAŞ

TUSAŞ Eskişehir için artık belirli katma değer üreten ve istihdam alanı oluşturan kurumlar arasında yerini almaya başladı. 2017 yılında 207 beyaz yaka ve 167 teknisyen olmak üzere 374 kişiye istihdam sağlamış.Bu öyle önemli bir rakam ki. TUSAŞ bu işi yapabiliyorsa başka kurumlarda bunu yapabilir, yapmalıdır…

TUSAŞ gibi kurumsal kimliği ile ön plana çıkan bir kuruluşun iş disiplini ve düzenleyeceği eğitim programlarının sadece bugüne değil aynı zamanda geleceğe dair umutların artmasında önemli bir payının olhabileceğini görmek gerek.

Bir tarafta  TYP  ile kurumların sadece temizlik hizmetlerinde çalıştırılan veya diyelimki ağaçlandırma işlerinde çalışabilen insanların mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Ancek TUSAŞ, ve TÜLOMSAŞ gibi kurumların eğitim programlarının diğer çalışanların sağladığı katkılardan çok daha yüksek katma değer ürettiğini açık bir şekilde belirtmek haksızlık olmaz umarım. Onun için helal olsun TUSAŞ diyorum..