AK Parti Engelliler Koordinasyon Merkezi Kurucu Başkanı Halil İbrahim Sarıkaya, AK Partili engelli üyelerden istifaların başladığını belirterek dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 2004 ve 2009 yılları arasında verilen sözlerin tutulmadığını dile getiren Sarıkaya, o yıllarda 41 belediye meclis üyesi sayısının şu an belirsiz olduğunu, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri için ise verilere ulaşamadığını söyledi.

“Ben bu partiye 21 yılımı feda etmişim”

Sarıkaya, “Eskişehir’de Engelliler Koordinasyon Merkezi’ni 2001 yılında kurdum. Teşkilatlanma modelimiz örnek ve model oldu. Ülkemizde Engelliler Koordinasyon Merkezi’nin kurulmasını sağladım. Ancak son iki yıldır çalışmalara ara verdim. Küskünlüklerimiz kırgınlıklarımız oldu. Parti üyelik tarihlerimiz değiştirildi. Benim şu an parti üyeliğim bile yok, parti üyeliğimi silmişler resmen. Vatandaş olarak oy kullanabilirim, partili olarak oy kullanamıyorum kendi partime. Bir derneğe üye olurken bile ıslak imza üye olup, ıslak imzayla çıkıyorsunuz. Benden habersiz tarihimi değiştiriyorsunuz. Başka bir tarih olarak giriş yapıyorsunuz ama bundan benim haberim yok. Ben bu partiye 21 yılımı feda etmişim. 2004-2009 seçimleri arasında Türkiye genelinde hatta dünyada yerel yönetimlerde ilk defa seçilmiş AK Partili 41 engelli meclis üyesiydik. Seçilmiş engelli meclis üyeleri olarak yerel yönetimlerde engelli sorunlarını dile getiriyorduk. Ben de Eskişehir’de ilk kez seçilmiş meclis üyesiydim. Eskişehir’deki engelli sayısı Türkiye’deki ortalamaya göre çok daha fazla. 5 yıl önce 16 bin 309 engelli yaşıyordu Eskişehir’de bu sayı şu an 20 binin üzerindedir. Dolayısıyla yükümüz ağırdı” dedi.  

“2016 yılında partiye girdiysem 2004-2009’da nasıl meclis üyesi oldum?”

Eskişehir’den 189 kişinin istifa ettiğini belirten Sarıkaya, “AK Parti kurulduğu zaman ilk seçtiği yerel yönetimlerde belediye meclis üyelerinin sayısı 41’di. Bize 2004 ve 2009 yılları arasında 41 belediye meclis üyesiyken sözler verilmişti. 41 belediye meclis üyesi sayısı 100-150’ye çıkarılacaktı. Belki Bakanlık kurulacaktı. İllerde Engelliler Koordinasyon Merkezleri vardı son zamanlarda bunlar kapanmaya başladı. 41 belediye meclis üyesi sayısı şu an iki ya da üç. Sayısını da tam bilemiyoruz çünkü veri yok. Yerel seçimlerde kaç tane engelli belediye meclis üyesi müracaat etti? Kaç tanesi kabul edildi? Kaç ilden müracaat edildi? Toplam ne kadar sayıları var? Bunları bilmiyoruz. Aktif görevine devam eden meclis üyesi sayısını da bilemiyoruz. Yetkili birini bulamıyoruz. Verilere ulaşamıyoruz. Seçim yaklaşıyor veriler yok. Parti üyelik tarihlerimiz de üç-dört yıl önce değiştirildi. 7 Haziran seçimlerinden sonra AK Parti kurucusu olan çoğunun AKBİS (AK Parti Bilgi İşlem Merkezi) güncellemesi adı altında parti üyelik tarihleri değiştirildi. Bana ‘hangi yılda partiye girdin’ diye sorulduğunda ‘evet’ desem bile e-Devlet’e baktığında 2016-2017 olarak değiştirilmiş. Daha yeni bir tarih düzenlenmiş. Birisi dava açsa kazanır. Ben 2016-2017 yılları arasında partiye girdiysem, 2004-2009 yılında nasıl parti meclis üyesi oldum. Bununla ilgili hiçbir şekilde yetkililere ulaşamıyoruz. Sadece güncelleme yapıldığı söyleniyor. Parti üyelik tarihlerimizin neden değiştirildiğine dair geri dönüş yapan yok. 41 olan sayımız giderek düştü. Partiye üye engelli kişilerden istifalar olmaya başladı. Eskişehir’de engelli üyelerden istifa eden kişi sayısı 189, ülke genelinde beş bine yaklaştı” diye konuştu. 

Keskin, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili olan Bağcı’yı kutladı Keskin, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili olan Bağcı’yı kutladı

“Eskişehir’de 16 bin sessiz çoğunluk var”

Sarıkaya şöyle devam etti; 

“Birçok kişiye ulaşmaya çalıştım ama geri dönüş alamadım. Genel Merkez’e ulaşmaya çalıştım telefonlarıma geri dönülmedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapan Milletvekili Ayşen Gürcan’ın hassas olduğunu biliyorum kendisini aradım ulaşamadım. Ses kaydı gönderdim geri dönülmedi. Özel kalemine ulaştım ‘görüşeceğiz’ denildi daha sonra geri dönülmedi. Bunları açıklamak durumundayım o insanların vebali var üzerimde. Eskişehir’de 16 bin sessiz çoğunluk var. Neden seçme seçilme hakları ellerinden alınıyor? ‘Bir arkadaşımızı Tepebaşı’ndan seçilebilecek yerden yazdık’ deniliyor neden dördüncü beşinci sıralarda değil? Bir arkadaşımız 15-16 sıraya yazılmış. Zaten çıkacak kaç meclis üyesi o da seçim kazanılırsa. Ahmet Ataç karşısında Hamid Bey’in kazanması lazım ne kadar şansı var o da tartışılır. Yazmak ayrı şey seçilebilecek yerden yazmak ayrı şey. Burada bir samimiyetsizlik, suiistimal var. Buna güç zehirlenmesi, iktidarın vermiş olduğu şımarıklık deyin. Biz 41 tane meclis üyesiyken şu andaki sayı nedir? 2024 yerel seçimlerinde kaç tane belediye meclis üyesi müracaat etmiştir? Bunu bana söylesinler.”

“Yetkililer makam sarhoşluğu içinde”

 AK Partili isimlerden kendisine ziyaret olmadığını ifade eden Sarıkaya, “Beni ziyaret edenler arasında Ayşe Ünlüce, Kazım Kurt, Ahmet Ataç, Yeniden Refah Partisi’nin il-ilçe başkanları ve adayları, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, İYİ Parti var. AK Parti’den ziyaret eden olmadı. Çünkü kral çıplak. ‘Yanlış yapıyorsunuz, hatalısınız, telafi edin’ dediğinizde ciddiye alınmıyorsunuz. Bana ziyarete geleceğini söyleyen il başkanı, dört gün sonra geri döndü ben kabul etmedim. ‘İstifalar var, bugüne kadar kamuoyuna, basınla bunları paylaşmadık. Parti içinde ayrımcılık yaratıyor olmasın. Seçim öncesi partiyi zor duruma sokmaya çalışıyorlar denmesin. Oyları bölmeye çalışıyorlar algısı olmasın’ diye mücadele verdim. İlgililere ulaşamadım. En azından üyelerin istifa etmemelerini sağlayabilirdim. ‘Vekiller bize söz verdi, düzelecek gereğini yerine getireceklerdir’ diyebilirdim. Son ana kadar mücadele ettim ama muhatap alınmadım. Yaklaşık beş bin istifa her geçen gün artıyor. Yetkililer makam sarhoşluğu içinde. Hiçbir seçim garanti değil” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Haber Merkezi