Vilayet meydanında düzenlenen tören, Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başladı. Ardından saat 9.05’de sirenler ile birlikte saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun akabinde İstiklal Marşı okundu. Saygı duruşunun arından Atatürk’ün kendi sesinden okuduğu “10’uncu Yıl Nutku” tören alanında bulunan katılımcılara dinletilirken anıtta bulunan bayraklar yarıya indirildi.  Törene; Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Garnizon Komutanı Hava Orgeneral Atilla Gülan, Eskişehir İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, askeri erkan ve çok sayıda vatandaş ile öğrenci katıldı. 

HAYAT DURDU

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 80’inci yıl dönümünde, saat tam 09.05’de sokaklarda hayat 1 dakikalığına durdu.  Zorlu savaş yıllarının ardından, Türk milletinin tek vücut olarak kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin önderi ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölüm yıl dönümünde saygıyla anıldı. Yurdun dört bir yanında siren seslerinin yükselmesiyle beraber vatandaşlar bulundukları yerlerde saygı duruşuna geçti. Taksici, manavlar, temizlik görevlileri  gibi bir çok meslekten olan çalışanlar ve vatandaşlar da ellerindeki işlere bırakarak hazır ola geçti. Vatandaşların siren sesi sona erene dek hazır oldan ayrılmadıkları göze çarptı.

BURASI ODUNPAZARI

Odunpazarı Belediyesi, 80’inci ölüm yıldönümü nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü andı.

Odunpazarı Belediyesi bahçesinde düzenlenen anma törenine; Odunpazarı Belediye Meclis üyeleri, başkan yardımcıları, daire müdürleri ve personel katıldı. Belediye bahçesinde bulunan Atatürk büstüne gelen personel, saat 09.05’te sirenler eşliğinde Atatürk’ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından belediye personeli, hep birlikte İstiklal Marşı’nı okudu.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın sonrasında Odunpazarı Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Süzen, günün anlam ve önemi ile ilgili bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından Odunpazarı Belediye Tiyatrosu oyuncularından Defne Polat, Can Bedir, Doğukan Karataş ve Aslı Üstüner, şair Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Mustafa Kemal’i Düşünüyorum adlı şiirini ve Andımız’ı okudu. Anma sonrasında belediye personeli, Atatürk büstüne çiçek bıraktı.  

 BURASI ESOGÜ

 Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 80. yılında tüm yurtta olduğu gibi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde de anıldı. Akademik ve idari personel ile öğrencilerin bir araya geldiği anma töreninde, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak tarafından Atatürk ve Gençlik Anıtı’na çelenk konulması sonrasında, saat 09.05’te sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu. 

BURASI İNÖNÜ

Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 80'inci yılı münasebetiyle İnönü ilçesinde anma programı düzenledi.  Eskişehir İnönü ilçesinde yapılan anma programına İnönü Kaymakamı Mustafa Taş, Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, idari amirleri ve vatandaşlar katıldı. Anma programı Cumhuriyet Meydanından İnönü Kaymakamı Mustafa Taş ve Belediye Başkanı Kadir Bozkurt tarafından Atatürk anıtına çelenklerin sunulması ile başladı. Çelenk sunulması sonrası saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile tamamlandı.

 BURASI ÖZEL ÜMİT

Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 80. yıl dönümü nedeniyle Özel Ümit Hastaneleri'nde anma programı düzenlendi.  Özel Ümit Hastaneleri, Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 80’inci yıl dönümü dolayısıyla Özel Ümit Hastanesi (Batıkent), Özel Ümit Vişnelik Hastanesi ve Özel Ümit Tıp Merkezi’nde anma programı düzenledi. Saatler 9’u 5 geçeyi gösterdiğinde Özel Ümit Hastanesi, Özel Ümit Vişnelik Hastanesi ve Özel Ümit Tıp Merkezi’ndeki doktor ve personeller hastane önünde saygı duruşunda bulundu, ardından tüm çalışanlar İstiklal Marşı'nı okudu. Anma programında konuşma yapan Özel Ümit Hastanesi Başhekimi Dr. Selim Murat Ürer, “Atatürk, birçok özelliği ile tüm dünyaya örnek olmuş ve onun başarıları birçok ulusun bağımsızlık savaşına ilham olmuştur” dedi. 

Vosvoslar Atatürk anısına

Eskişehir Vosbağa Derneği tarafından 10 Kasım sebebiyle Vosvos araçlar Türk bayrakları ile donatılarak şehir merkezinde sergilendi.  Dernek üyeleri, el yapımı Atatürk resimlerinin de bulunduğu sergi ile 10 Kasım’ın anlam ve önemine dikkat çekmek istediklerini vurguladılar. 12 aracın katıldığı sergiye vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Telefonları ile bol bol fotoğraf çeken vosvos meraklıları, yetkilerden bilgiler almayı da ihmal etmedi.  Düzenlenen etkinlikte ilgili görüşlerini paylaşan Dernek Üyesi Nusret Şan, “10 Kasım sebebiyle burada böyle bir etkinlik yapıyoruz. Araçlarımızı sergiliyoruz. Türk bayrakları ile donattık araçlarımızı. Okullarımızdaki çocuklarımızın çizdiği Atatürk resimleri de mevcut. Bugünün anlam ve önemini vurgulamak için böyle bir etkinlik düşündük. Bugün için çok fazla söylenecek bir söz yok. Duyguları ifade etmek kolay olmuyor. Atatürk her zaman bizim kalbimizde” şeklinde konuştu. 

Editör: Haber Merkezi