7 Ekim’de yapılacak olan 16 bin 500 üyeli Eskişehir Ticaret Odası (ETO) seçimleri öncesi seçimin nabzını ve adayların fikirlerini, projelerini “Adaylar Konuşuyor” ile siz değerli okuyucularımızla paylaşacağız. İlk konuğumuz Eskişehir’in tanınmış, sevilen işadamlarından ESTİM Başkanı Erdoğan Tekgöz… Bugün gerek yurt içi gerekse yurt dışı yatırımları, şirketleri ile 50 yıllık ticari başarısında el ettiği birikimi, tecrübeyi “Değişim Seninle Başlar” sloganıyla ETO’ya aktarmak isteyen Tekgöz ile süreci, projelerini ve çalışmaları Seçim İletişim Ofisi’nde konuştuk.  İşte keyifle okuyacağınız söyleşimiz…
-Erdoğan Tekgöz neden aday oldu?
Üyelerin zaten büyük kısmıyla iç içeyim. Sıkıntıları anlattıklarında bu kentte yaşayan biri olarak üzülüyorsun. Birilerinin bu değişimi başlatması gerektiğine inandım. Daha iyi bir hizmet anlayışı olmalı. 50 yıldır iş hayatındayım. Kendi adıma yapabileceklerimi yaptığımı düşünüyorum. Bunca yıllık bilgi birikim ve tecrübelerimi neden kentin hizmetine sunmayım diyerek yol çıktım. 
-Seçim takvimi ile ilgili bir sürpriz yaşadınız mı?
Tabi Odaların tamamına yakını Kasım ayının ikinci haftasında seçim yapıyor. Biz bayram öncesi bu işi hayata geçirdik ve 2 ay öncesinde de proje çalışmamız vardı. Adaylığımızla ile ilgili Seçim Kurulu’na dilekçe verirken seçimin 7 Ekim tarihine alındığını gördüm. Baskın seçim gördük resmen. Tabi az bir zaman kaldı. Odanın yanlı olarak üye listelerini adaylara vermemesi sıkıntı oldu. Ama kendimiz herkese ulaştık, ulaşıyoruz. O konuda da iyi noktadayız. İyi yoldayız…
-Seçim Ofisini açtınız. Sahayı geziyorsunuz. En büyük sıkıntı nedir?
Seçim ofisimizi açtık. Çok güzel bir teveccüh olduğunu gördüm. Çıktığımız yolun önünde olduğumuzu düşünüyorum. İnşallah daha iyi olacak. Üyelerin en büyük sıkıntısı hizmet alamamak. Oda belli bir kesime hizmet eden kulüp gibi olmuş. Tabandaki büyük bir kesim kimseye ulaşılamadığını, komitelerin çalışmadığını, yönetimin sorunları çözme ve çalışma derdinde olmadığını söylediler. Kentteki sorunlar da belli. Sorunları irdeledik, gözlemlerimizi ortaya koyduk. Gerek projeler noktasında gerekse insanlardan gelen taleplerin çözümü için çok çalıştık, projelerimiz hazırladık. 
-Eskişehir ticaret hayatı hakkındaki düşünceniz nedir?
Eskişehir’de ticaret Türkiye ortalamasının gerisinde kalmış durumda. Eskişehir bu noktada olmamalı. Sorunlar konusunda belediyelerle, kamu kurumlarıyla sorunların çözülebilir olduğunu düşünüyorum. Ticaret Odası fuarlara gezmeye değil, pazarlanan biri olarak değil yer alıp pazara girme, ürettiğini satma noktasında olmalıdır. 
 -Başkan seçildiğiniz takdirde ilk değiştireceğiniz şey ne olacak?
İlk değil her şeyi değiştireceğiz. Önce tabanı kucaklayacağız. Yönetim, komiteler çalışmaya başlayacak. Sıkıntı olan kollardan yürüyeceğiz. Komiteler çalışacak. Yönetim, komite, üyeler iç içe olacak. Odada oturan değil sahada olan Başkan ve Yönetim olacağız. İlk bir yılda bu değişim fark edilecek. ETO Meclisi’nde ellerin kalkıp indiği, Başkana biat eden yönetim istemiyoruz. Her fikir tartışılmalı, çözüm üretilmeli. Oraya bir şeyler katan insanlar olmalı. Sadece orayı kartvizit olarak kullanmak için, ya da seçim almak için bir yapı oluşturursak bu doğru olmaz. 
-ETO’nun kamuoyundaki gücü ve kentteki çalışmalarda bir geri duruşu var mı?
Bana dokunmayan bin yıl yaşasın dersen, inisiyatif almazsan sıkıntılar birikir. Hamamyolu esnafı mesela ETO bize bir şey demiyor diyor. Sanayi ile ilgili aynı. Doğru mu yanlış mı; bir şey demiyor. ETO’nun çok büyük bir gücü var. Tüm kuruluşlarla sorunları çözebilir. Diyalog kapısı açık olmalı.
-Son günlerde siyasi söylentiler dolaşıyor. Bunlara ne dersiniz?
Herkesin bir siyasi görüşü olacaktır. Hiçbir şekilde odaya siyaset bulaştırmak istemiyoruz. Bize yönelik söylemde bulunan guruplar da var. Ben her zaman ortaya ismimle çıktım. Beni bilenler bilir. Bu partinin adamı şu partinin adamı diyerek ya da biz zaten bunun devamıyız gibi söylemlerde bulunanlar var. Biz hizmet etmeye geliyoruz. Her zaman diyorum. Burası siyaset dışı bir kurum. Bu unutulmasın…
-Seçime az bir süre kaldı. Üyelere mesajınız nedir?
Seçime kadar tüm üyelerimize ulaşıp projelerimizi anlatacağız. Çok iyiyiz, daha iyi olacağız. Kucaklaşacağız, kendimizi anlatacağız. Büyük bir kesimin sorunları çözülmemiş. Üye aidatı ödemek değil sorunlarımızın çözümünü istiyoruz diyen tüm kesimi kucaklayacağız. Hazırız, istekleyiz, çalışıyoruz ve başaracağız…

DEĞİŞİM PROJELERİ

1-Caddeler Hareketlenecek: 
Çarşı esnafının büyük AVM’ler karşısında ayakta kalabilmesi için halkın ilgisini alışveriş caddelerine çekeceğiz. Alışveriş günleri, festivaller, fuarlar, şenlikler gibi yıl boyunca düzenlenecek.
2-Çarşı Toplantıları Yapılacak: 
Yeni dönemde kent esnafının sorunları, beklentileri ve ihtiyaçlarını daha hızlı tespit etmek ve çözüm bulmak adına düzenli olarak bölge bölge esnaf toplantıları düzenleyeceğiz. 
3-Turist Para Harcayacak: 
Eskişehir, turizm kenti olarak anılmasına karşın turizmde sahibi olduğu potansiyeli yeterince kullanamıyor. Gelen turist ise çarşı esnafına uğramadan gidiyor. Turistin  alışveriş yapmasının önünü açacağız. 
4-Üye Temsilciliği Sistemi: 
ETO üyelerinin odayla ilgili meselelerini engellerle karşılaşmadan halledebilmeleri için üye temsilciliği sistemi başlatacağız. 
5-İş Geliştirme Bürosu:  
Ticaret Odası bünyesinde oluşturacağımız iş geliştirme bürosu ile odaya bağlı meslek komitelerinin proje danışmanlığını yapacağız. Bu sayede ilgili komitelerin üyeleri işlerini geliştirme ve büyütme konusunda önünü açacağız.
6-Bölgeler Arası ve Küresel İşbirliği:  
Kendi bölgemizdeki ticaret odalarından başlayarak ülkemizin dört bir yanındaki bölgelerle ve yurt dışı ilegüçlü bir işbirliği oluşturacak, Eskişehirli esnafın, tüccarın, işadamının yeni ticari ortaklıklar kurmasına ön ayak olacağız. 
7-İhracat Hayali Gerçek Oluyor: 
ETO üyelerinden hiç ihracat yapmamış firmaları uluslararası pazarla buluşturup hem ihracat hem de yeni işbirlikleri yapmasını sağlayacağız. 
8-Ekibini ETO ile Kur: 
 Ticaret Odası bünyesinde insan kaynakları veri tabanı sayesinde üyelerimizin, personel ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılamalarını sağlayacağız. Bu veri tabanı içinde bir CV Bank olacak.
9-Bereket Toprakla Başlar: 
Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız da Ticaret Odası’nın ilgi alanında olacak. Eskişehirli çiftçilerimiz arkasında varlığımızı hissedecek.  
10- ETO/ESO El Ele: 
Kent ekonomisinin gelişimi için sanayi ve ticaretin birlikte yol alması gerektiğine inanıyoruz. Bunu başarmak adına Eskişehir ekonomisine yön veren Eskişehir Ticaret ve Sanayi Odaları olarak yeni dönemde el ele vereceğiz.
11-İhracatta Hedef Büyüttük: 
Hedefimiz; Eskişehir’in ihracatını arttırmak, en fazla ihracat yapan iller sıralamasındaki yerini 18-20’lerden, daha ön sıralara yükseltmek. Bunun için birim kuracağız.
12- Alım Heyetleri Eskişehir’e gelecek: 
Yeni dönemde ulusal ve uluslararası sanayi ve ticaret fuarlarına ev sahipliği yapma konusunda büyük organizasyonlar gerçekleştireceğiz. 
13-Eskişehir Ticaret Üniversitesi: 
Eskişehir Ticaret Odası’nın girişimcilik ve ticaretin gelişmesi için kente bırakacağı en büyük eser, Eskişehir Ticaret Üniversitesi olacak. Oda bünyesinde oluşturulacak vakıf tarafından kuruluş çalışmalarına başlanacak 
14-Genç Girişimcinin Yanındayız: 
Girişimci ruhlu gençlerimizi ekonomiye kazandırmak adına ETO bünyesinde özel bir birim oluşturacağız. Eğitimden yatırıma yanlarında olacağız.
15-Seni Dinliyorum:  
Sadece üyelerimizi değil, herkesi dinleyeceğiz. Oluşturacağımız ETO Proje Havuzu’nda vatandaşlarımızdan gelen her iş fikrini, kent adına yapılmasını istedikleri çalışmaları toplayacak ve yaşama geçirmeye özen göstereceğiz.
16-Bizim Enerjimiz:   
Kendi Elektriğini Kendin Üret Projesi ile devletimizin yenilenebilir enerjiye sağladığı katkıdan da yararlanarak üye firmalarımızın ortaklığında bir şirket kuracağız. Güneş tarlaları ile hem tasarruf hem de üyelere gelir sağlayacağız.
17-ETO Dinlenme ve Yaşam Evi: 
İş hayatlarına son noktayı koyan değerli üyelerimizin, emekliliklerini ikinci bahar tadında huzur içinde geçirebilmeleri için 100 yataklı ETO Dinlenme ve Yaşam Evi’ni inşa edeceğiz. 
18-Sağlığınız Bizim İçin Önemli:  
Üyelerimizin sağlıklarını ihmal etmemeleri için sağlık kuruluşlarıyla anlaşmalar yapacağız.
19-Çocukları Topluma Kazandıracağız: 
Dezavantajlı kesimlerin özellikle okul çağındaki çocuklarının eğitimi, sosyal yaşama kazandırılması yeni dönem çalışmalarımızdan biri olacak. 

 

 

Editör: Haber Merkezi