Ev fiyatlarındaki hızlı yükselişin ev sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getirdiğini vurgulayan konunun uzmanlarından Cansen Erdoğan, “Haksız tahliyeler karşısında ev sahiplerine kiracılara tazminat ödeme yükümlülüğü getirildi” dedi. 

Erdoğan, ev sahiplerinin tazminat ödeme durumlarını açıklarken, "Kiracının içinde yaşadığı konut veya iş yerini satın alan yeni mal sahibi, satın aldığı tarihten itibaren bir ay içinde kiracının altı ay sonra bu mekandan çıkmasını talep edebilir. Ancak, kira sözleşmesi bitmeden evden çıkartılan kiracı, eski mal sahibinden maddi tazminat isteyebilir” diye konuştu.

Erdoğan ayrıca, kiracıların tazminat hakkı bulunan diğer durumları da belirtti;

Ev sahibi, kendisinin ya da ailesinin konut veya iş yerine ihtiyaçları olduğunda, kiracının tahliyesi talep edilebilir. Ancak bu durumda ihtiyacın gerçek olduğu ve ispatlanabildiği durumlarda geçerlidir. Eğer ev sahibi kiracıyı haksız yere tahliye etmişse, kiracının tazminat hakkı bulunmaktadır”

Erdoğan son olarak, tadilat sebebiyle evden çıkarılan kiracıların, tadilatın sona ermesinin ardından eve dönme hakkına sahip olduğunu vurguladı;

“Ev sahibi, ciddi bir tamirat sürecinde evin kullanılamayacağı gerekçesiyle kiracıyı tahliye etme hakkına sahiptir. Ancak, eğer ev, yeniden inşa veya imar için boşaltıldıysa ve haklı bir gerekçe olmaksızın üç yıl geçmeden başka bir kiracıya verildiyse, ev sahibinin eski kiracıya karşı tazminat sorumluluğu bulunmaktadır”

ETO Başkanı Güler Eskişehir milletvekillerine seslendi ETO Başkanı Güler Eskişehir milletvekillerine seslendi

Gayrimenkul uzmanları, tazminatın devreye girebilmesi için kiracıların kira sözleşmesine uygun hareket etmeleri ve haksız çıkartıldıklarını belgelendirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: Haber Merkezi