Birlik Vakfı Eskişehir Şubesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Pazartesi Konuşmalarının bu haftaki konuğu Prof. Dr. Osman Köksal oldu.

CEMİYET HAYATINI DÜZENLER

Her ayın üçüncü pazartesi günü gerçekleşecek olan Tarih Okumaları dersi başlığı altında bu hafta Osman Köksal’ın anlatımıyla Son Dönem Osmanlı Hukuku adlı ders gerçekleşti. Köksal dersine “Hukuk, cemiyet hayatımızın vazgeçilmezidir. Cemiyet hayatımızı yegâne tanzim eder. Hayatımız her safhasında hukuki kurallara bağlı olarak işliyor.“Hukuk değişimi sevmez, muhafazakârdır” olarak görülür ama değişmek zorundadır. İnsan hayatı değişir. Hayat tekâmül ettikçe hukuk da tekâmül eder.” sözleri ile giriş yaptı.

OSMANLIDA HUKUN ÜÇ AYRI DEVRİ

Dersin ilerleyen kısmında “Osmanlı Hukuku’nun üç devri var. Osmanlı Hukuku’nun ilk devri Fatih’in İstanbul’u merkez edişine kadarki devirdir. Orta Asya geleneklerinin de güçlü olduğu dönemdir. İkinci devri Fatih’in iktidarı ele alıp, devlet merkezini İstanbul’a taşıdıktan sonra başlayan ve 18.yüzyıl sonlarına kadar devam eden devir. Siyasi tarihte de kısaca klasik dönem olarak bilinir. Yönetim biçiminin rahat bir şekilde devam ettiği, devletin güçlü olduğu bir dönemi ifade eder. Son dönem 19.yüzyıl başlarında başlayıp Tanzimat ile hızlanan bir dönemdir. Hem devletin toptan değişimi bakımından hem hukuk alanındaki değişimi bakımından hızlı değişim yaşanan bir dönemdir.  Osmanlı Hukuku bu son dönemde kemalden zevale doğru gitmiştir. Devlet hızla güç kaybetmiş ve içinden çıktığı medeniyetle beraber yörüngesini kaybetmiştir.” sözlerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi