Yaklaşık üç yıl önce Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinden birine sahip olan Alpu Ovası’na kurulması planlanan kömürlü termik santrale, Eskişehirliler büyük tepki göstermişti. Hemen ardından da Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen başta olmak üzere az sayıda siyasetçi ile STK temsilcisi, Eskişehir adına telafisi imkânsız sonuçlar doğurabilecek bu vahim hadiseyi yargıya taşımışlardı.

                                                           ***

Derken; 2023 Milletvekili Genel Seçimleri gelmiş ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti Eskişehir milletvekili adayı olmuştu.

Bakan Dönmez, seçim kampanyasında nereye gitse, önüne bu konu geliyordu.

Nihayetinde; Bakan Dönmez, 9 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilen basın toplantısında “ALPU’YLA İLGİLİ TERMİK SANTRAL PROJESİ GÜNDEMİMİZDE YOK’’ diyerek şu açıklamayı yapmıştı:

“Tüm değerlendirmeleri yaptığımızda buradaki projeyi askıya almıştık. Sonrasında biz onu gündemimizden çıkarttık. Eskişehir'de daha çok yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimi sistemleriyle hareket edeceğiz.”

                                                                  ***

Bakan Dönmez’in bu açıklaması, Bakanlığın termik santralle ilgili olarak ‘yargı sürecinden feragat edeceği’ ve bu suretle de konunun kapandığı anlamına geliyordu.

Gelinen noktada; Eskişehir büyük bir çevre felaketinin eşiğinden dönerken, Eskişehirliler de derin bir nefes almıştı.

Ne var ki; geçtiğimiz gün gelen o habere kadar…

                                                                    ***

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Alpu Ovası’na kurulması planlanan kömürlü termik santrale karşı bir zafer daha kazandıklarını duyurdu ve şu açıklamayı yaptı:

 “Havamıza, toprağımıza, suyumuza, şehrimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. İç Anadolu’nun en verimli tarım arazilerinden biri olan Alpu Ovamıza kurulması planlanan kömürlü termik santrale karşı verdiğimiz hukuk mücadelesinde bir zafer daha kazandık. Belediyelerimiz, TMMOB ve sivil toplum kuruluşları ile sürdürdüğümüz ortak mücadele kapsamında, 1. İdare Mahkemesi’nin ardından Danıştay tarafından da  "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararının hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu şehri talan etmeye çalışanlara karşı hukuki mücadelemizi her alanda vermeye devam edeceğiz.”

                                                                   ***

Hadi bakalım, buyurun buradan yakın…

Büyükerşen’in bu müjdesine sevinsek mi, üzülsek mi siz söyleyin efendim?

Yargının, Alpu Ovası’yla ilgili müspet kararına mı sevinelim?

Yoksa; dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı şimdilerde ise AK Parti Eskişehir Milletvekili olan Fatih Dönmez’in, Eskişehirliler’e verdiği sözü yerine getirmediğine ve sürecin hala devam ettiğine mi üzülelim?

Gerçekten inanılır gibi değil efendim…

                                                                ***

Ve bakın şu işe ki; yine bir seçim arifesindeyiz.

Doğal olarak; AK Parti cephesinden verilen vaatlerin de haddi hesabı yok.

Yok o yapılacak, yok bu yapılacak…

Peki sütten ağzı yanan vatandaşlar, şimdi ne yapacak?

Haddızatında: Eskişehirliler, verilen sözlere nasıl inanacak?..

Yorum sizlerin…

Bendeniz yarın yine buradayım.

Beklerim efendim…

GÜNÜN SÖZÜ:

Bir metre iş yapmayı, bir kilometre söz vermeye değişmem.

-  James Howell