Türk mutfağında yapılan her yemek zeytinyağı ile yapmaya müsaittir. Özellikle sebzelerin çoğu zeytinyağı ile yapılır ve bu sayede sağlıklı ve lezzetler sofralarda yerini alır. Türk yemek yapma stilinde tavaya önce yağ, sonra soğan ardından salça ve pişirilecek sebze- baklagil konur değil mi? Evet yemek aşamaları bu şekildedir fakat çiçek yağı yerine zeytinyağı kullandığınız yemeklerde de bunu yapıyorsanız büyük hata yapıyorsunuz.

En başta tavaya konulan yağ yüksek ateş sonucu kızgınlaşır. Ardından soğan ve diğer malzemelerin girmesiyle aslında yapılan yemek yağda kızarmış malzemelerden oluşur. Her ne kadar az yağ kullansanız da o yağ artık kızmış yağdır ve zeytinyağı şifasıyla kullanıyorsanız bu şekilde kullanmanın kimseye faydası yoktur. Peki doğru kullanım nasıl olmalıdır?

Zeytinyağı nasıl kullanılır?

Sağlıklı ve zeytinyağının tadını alarak yemek istediğiniz bir yemek olsun istiyorsanız yapmanız gereken aşamalar çok basit. Öncelikle tüm malzemeleri yağ yerine az miktarda su içerisinde pişirebilirsiniz. Bu da tavaya yapışmaması için az miktarda su olmalı, tüm malzemeleri koyduktan sonra ise yemeğinizi pişmeye bırakacaksınız.

Süre geçti ve yemeğiniz pişti. Altınız kapattıktan sonra üzerine istediğiniz miktarda zeytinyağını gezdirebilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatıp zeytinyağının yemeğinize nüfuz etmesini bekleyin. Artık zeytinyağının tadını alacağınız yemeğiniz hazır. Servis edip tadabilirsiniz. Bu yöntemi tıpkı pilav yaparken tereyağını en son eklediğinizdeki fark gibi düşünebilirsiniz. Tereyağı yandığını belli ettiği için kullanımı en sonra kalıyor fakat zeytinyağının kızartarak kullanmanın bir yararı olmadığın farkına varılması epey güç. Siz de bu yöntemi tüm tanıdıklarınıza anlatın.

Afiyet olsun!

Kaynak: Haber Merkezi