Odunpazarı ilçesi Arifiye Mahallesindeki Sıcak Sular olarak bilenen bölgede 1960 yılında kurulan Ayakkabıcılar Çarşısı 60 yıllık bir tarih. Ancak şehrin göbeğinde kötü görüntüsü ile dikkat çeken çarşı yenilenmeyi beklerken, günlük kazançla hayatını idame ettiren esnaflar bazı endişeler yaşıyor.
Şu an bir gelişme yok
Eskişehir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Akın Yüksel, bölgede yapılmasını istedikleri çalışma ile ilgili taleplerini Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’ye ilettiklerini belirtmişti. Geçen süreç ile ilgili konuşan Yüksel, “Şu an bir gelişme yok bekliyoruz. Proje ne aşamada nasıl olacak şu an için hiçbir gelişme yok. Şu an yaz ayı bizim esnafımızın para kazanacağı dönem, şu dönem başlarsa zaten esnaflarımız için sıkıntı olur. Esnafımız içinden çıkıpta mı olacak, yoksa bir çatı mı olacak, aydınlatma mı olacak hiçbir şey bilmiyoruz” dedi.
Projenin tamamlanmak üzere olduğu söylendi
Yüksel şöyle devam etti, “Esnaf bir çalışma yapılmasını istiyor. Burada belirli bir kesim belediyenin kiracısı belli bir kesim şahsi kiracı orada. Bu konuda da hiçbir fikrimiz yok açıkçası. Biz de bunu merakla bekliyoruz nasıl olacak diye. Burada yarı yarıya gibi bir oran var, yani esnafın yarısı belediyenin kiracısı. Biz sadece Ayşe başkana taleplerimiz ilettik ama nasıl bir proje düşünülüyor bilmiyoruz. En son geçen hafta bir görüşmemiş oldu, kendileri projenin tamamlanmak üzere olduğunu söylediler bize”
İnsanlar su içinde kalıyor
Yüksel bölge esnafının kışın zorlandığını ifade ederek, “Bizim aslında istediğimiz şu, bizim kışın çatılarımız akıyor, insanlar su içinde kalıyor geçemiyorlar, çatı yapılmasını istedik, aydınlatma yapılmasını istedik çünkü çok karanlık oluyor insanlar geçemiyor o sokaktan. Böyle bir çalışma istedik biz ama Ayşe Başkan kapsamlı bir çalışma mı yapıyor, bu şekilde mi yapıyor bilmiyoruz” şeklinde konuştu.
Proje esnaf mağdur edilmeden yapılmalı
Yüksel, “Buradaki esnaf günlük kazancı ile geçiniyor. Günlük 800-1000 TL para toplayıp zaten bunun 300-400 lirası malzeme parası, yani asgari ücret kazanan insanlar. Esnafımıza da bir maliyet yüklenmemeli. Bu nedenle biz çalışmanın kısa süre içerisinde tamamlanmasını istiyoruz. Korkumuz da şu, projenin yapılıp Cumartesi Pazarı esnafı gibi benim esnafımın mağdur olmamasını istiyorum ben” dedi.
Cumartesi pazarı esnafı mağdur oldu
Yüksel yıkılan ve yapımı yılan hikayesine dönen Kurtuluş Pazarı’na dikkat çekerek, “Bilindiği gibi Cumartesi pazarı esnafı mağdur oldu. Bir de öyle bir korku var esnafta. Kapalı pazar yıkıldı, size çok güzel tesis yapacağız dediler esnaf mağdur oldu. Hadi onlar haftanın başka günleri de satış yapmaya çıkabiliyorlar, evlerine ekmek götürecek yerleri var, ama benim esnafımız bu şekilde mağdur olur da proje uzar, aksilik çıkarsa biz hiçbir şekilde proje istemiyoruz, olduğu gibi kalsın. Çünkü benim esnafım evine ekmek götüremez. Tamirini yapacak bir yeri yok, esnafımızın korkusu bu, ‘bu şekilde ben başımı sokabiliyorum’ diyor, ‘eğer öyle bir mağduriyet olacaksa hiçbir şeye bulaşılmasın, biz 60 senedir buradayız bir 60 sene daha çocuklarımız durur diyorlar, esnafın korkusu bu şekilde, hiç bulaşmasak mı diyen esnafta var. Ayşe Başkanımızla yine bunları da görüşeceğiz”