Yozgat, Türkiye'nin kalbinde, birçok farklı halkın evi olan Anadolu topraklarının bir köşesinde yer alır. Merkezi konumu, zengin tarihi ve muhteşem doğası ile bilinen bu şehir, aynı zamanda türbe ve camileri, kaleleri ve tarihi hamamları ile dikkat çeker. Ancak Yozgat'ın en büyüleyici özelliği belki de kökenleri ve soyu hakkındaki hikayeleri. Peki, Yozgat'ın kökenleri nereden gelmekte?

Yozgat'ın kökenleri, tarihöncesi zamanlardan kalma eski yerleşimlere kadar uzanır ancak belki de en dikkat çekici köken hikayesi Oğuz Türkleri ile bağlantılıdır. Oğuzlar, Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden ve yerleşimleri sırasında kendi kültürlerini, dillerini ve geleneklerini bölgelere taşıyan Türk boylarından biridir. Özellikle Yozgat ve çevresinde yoğun bir şekilde yerleşmiş olan Oğuz boyu; Bozok koluna mensuptur.

Yozgat ve çevresi, yerleşiminin ardından Oğuz Türkleri tarafından yoğun bir şekilde mesken tutulmuştur. Bu nedenle, bölgeye Osmanlı idari sistemi tarafından "Bozok sancağı" adı verilmiştir. Cumhuriyet döneminde bu isim değişmiş olsa da Bozok ismi halk arasında hala kullanılmaktadır.

Yozgat'ın soy kökeni hakkında farklı görüşler olsa da genel kabul gören görüş Oğuz Türklerinin, özellikle de Bozok koluna mensup olanlarının, bu bölgeye yerleştiği ve bu nedenle Yozgat isminin kullanıldığıdır.

Yozgat, bu köklü geçmişi ve Türk tarihi ile olan bağından dolayı, hem kültürel hem de tarihi açıdan zengin bir mirasa ev sahipliği yapmaktadır. Bu özelliği ile Yozgat ve çevresi, ziyaretçilerine eşsiz bir tarihi ve kültürel deneyim sunmaktadır. Hem kültürel hem de tarihi açıdan zengin olan bu büyüleyici şehir, herkesin görmesi gereken bir destinasyon olarak öne çıkar.

Sonuç olarak Yozgat, Türk tarihinde derin kökleri ile önemli bir yere sahip olan bir şehirdir. Oğuz Türklerine ait bu köklerin peşinden gidenler, bu özgün şehirde kendilerini tarih ve kültür dolu bir keşif yolculuğunda bulacaklardır.

Kaynak: Haber Merkezi