Yozgat sahip olduğu doğal ve kültürel mirasları ile meşhur olsa da akla ilk gelen meşhurlukları mutfağında kaynayan yemekleridir. Yozgat’ta mutfakta pişen her şey meşhur olsa da bazı çeşitler çok sevilir, beğenilir.

Testi Kebabı

Yozgat'ın en meşhur yemeğidir. Kuzu eti, soğan, domates, biber ve baharatlarla hazırlanan etler, toprak kaplarda pişirilir.

Arabaşı Çorbası

Soğuk algınlığına iyi gelen lezzetli ve doyurucu bir çorbadır. Bu çorbayı soğuk kış günlerinde sık sık tüketilirken Yozgat’ta yaz kış kaynar.

Yozgat'ın en sevilen çorbalarından biridir. Yoğurt, un, yumurta ve baharatlarla hazırlanan çorba, sıcak olarak servis edilir.

Ayva Basması

Kuzu eti, ayva, soğan, domates, biber ve baharatlarla hazırlanan yemek, Yozgat'ın en lezzetli yemeklerinden biridir.

Düğürcük Çorbası

Yozgat'ın en yaygın çorbalarından biridir. Yoğurt, un, yumurta ve baharatlarla hazırlanan çorba, sıcak olarak servis edilir.

Çiğdem Pilavı

Yozgat'ın en meşhur yemeklerinden biridir. Baharın müjdecisi olan çiğdem çiçeklerinin toplandığı dönemde yapılan bu pilav hem lezzetli hem de besleyicidir. Çiğdem pilavı genellikle sıcak olarak servis edilir. Yozgat'ta Hıdırellez kutlamaları sırasında yapılır. Çocukların ev ev gezerek topladığı yemeklik malzemelerin bir araya getirilmesiyle çiğdem pilavı meydana gelir. O lezzet bir sonraki seferde hiçbir zaman aynı olmaz her yediğinizde farklı bir tat alırsınız.

Yozgat'ta ne yenir?

Yemekleriyle meşhur olan Yozgat’ta en çok ne yenileceği de sık sorulan sorular arasındadır. Yozgat’a gidip de yemeden dönmeyeceğiniz bir şey varsa o da arabaşı çorbasıdır. Yozgat ve çevre illerde meşhur olan bu çorba aslen Yozgat’ın çorbasıdır ve en iyi Yozgat’ta yapılır.

Kaynak: Haber Merkezi