Yağcı Mahallesi, Konya'nın Hadim ilçesinde Toros Dağları eteklerinde bulunuyor ve zorlu bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen tarımdan önemli bir gelir elde ediyor. Köylüler üzüm bağlarına özen göstererek nitelikli ürünler elde etmesiyle tarım sektöründe büyük bir başarı sağladı. 

Akdeniz ikliminin etkisiyle üzüm üretiminin ön plana çıktığı köyde vatandaşlar asma yaprakları ve çeşitli üzüm türlerini hasat ederek üretim yapıyor. Bağ bozumu sonrasında üzüm kurusu ve pekmez üretimi gerçekleştiriliyor.

Mahalledeki dik yamaçlardaki bağlardan her yıl farklı çeşitlerde yüzlerce ton üzüm elde ediliyor. Daha sonra bu üzümler pekmez yapılarak veya kurutularak satışa sunuluyor. Özellikle üzüm pekmezi üretimi oldukça fazla talep görüyor ve bu alanda büyük bir kazanç sağlanıyor.

 

Benzer bir durum Yağcı Mahallesi'nde deneme amaçlı aşılanan Antep Fıstığı için de geçerli. Mahallede yaklaşık 40 bin ağaçtan toplanan 50 ton Antep Fıstığı, Gaziantepli toptancılar tarafından satın alınıyor. Antep Fıstığı da köylüler için önemli bir gelir kaynağı haline geldi.

Adana'nın Aladağ ilçesinde ise Toros Dağları'ndan toplanan andız, köylüler için ek gelir kaynağı oldu. Andızın büyük bir emekle pekmeze dönüştürüldüğü ve kilosunun 150 TL'den satıldığı belirtiliyor. Andız pekmezi kış aylarında insanlara şifa kaynağı oluyor. 

Kaynak: Haber Merkezi