Yer, hobi bahçeleri ile ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi, 

7225 Sayılı yasa değişikliği ve 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ile yapılan yasal düzenleme 4 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Amaç ve kanun emri olarak “Tarım Arazilerinin amaçları dışında kullanılmaması” için hapis cezası dâhil yeni yaptırımlar getirilmiştir.

Süreç oluşumundan itibaren ilgili davranan emlak sektörü paydaşları, hukukçular ve tarıma duyarlı insanlarca ülkemizde ve özellikle Eskişehir’imizde Hobi Bahçesi yada Yaşam Bahçeleri adı altında aşırı derece tarım alanı, maalesef yarattığı rant sebebiyle düzensiz, çarpık ve tarım arazilerine zarar verici duruma gelmiş bulunmaktadır” 

Vatandaşa satişlar devam ediyor

Yer açıklamasında şöyle devam etti, “Çok açık bir yasa emri ve tarifine rağmen maalesef sorumlu, muhatap olanlar tarafından insanlarımız bu güne kadar kesinlikle uyarılmamıştır. 

Bugün Eskişehir’in tüm yönlerinde her açısında bu sağlıksız ve kanunsuz yapılaşma görülmekte yüksek meblağlar karşılığı konuyu bilmeyen vatandaşlarımıza satışlar devam etmektedir.

Konudan sorumlu tüm kurumlardan bugüne kadar vatandaşlarımıza bir çağrı uyarı yada ikazı biz duymadık.

Yalnızca 12 Ağustos 2024 tarihinde Tarım İl Müdürü 38 adet hobi bahçesi yıkımı için belediyelere yazı yazıldığını açıklamıştır. Biz buradan kendilerine Günaydın diyoruz! Yasanın çıktığı 2020 yılından bugüne neredeydiniz diye sormadan edemiyoruz.

İlgili yasaya muhalefet durumu olan binlerce alan ve yapı mevcut iken ve denetimi ile yürütülmesinden sorumlu Tarım İl Müdürlüğü bu konuda bugüne kadar en ufak bir ikaz yadaaçıklama yapmamışken, topu başka kurumlar üzerine atma durumuna getirilmiştir.

Hatırlatıyoruz! İnsanlarımız geçmişte banker iflasları yadabenzeri offshore yada saadet zinciri yada gurbet şirketleri gibi organizasyonlarca açık yasalara ve işleyişe rağmen gözlerine baka baka mağdur olmuşlardı.

Geldiğimiz günde hobi bahçesi organizasyonları hiç farklı değildir, aleniyetle yasaya aykırı ve tezat bir durum çok nettir.

İlgili muhatap sorumlu kurumlar vatandaşı yasa emrine göredenetlemek, uyarmak yada önlem almak, yaptırım uygulamakyerine sessiz kalarak uyku modunda ısrarladurmaktadırlar.

Bizim konuya getireceğimiz bir tespit ya da yorumda, yine kurumlar ve siyaset çekişmesinin bir örneği oluşuyor! Çekincesidir.

Tarım İl Müdürü konuyla ilgili 12 ağustos 2024 günü yaptığı açıklama için neyi beklemiştir? 

Öncesinde neden bir uyarı ikaz yada denetim yapmamışlardır,merak ediyoruz. Konu yine biz yıkılsın diye Belediyelere yazdık onlar yıkmadılarmı olacak acaba! Her ne olursa olsun kaybeden yine halis duygularıyla oynananyada asılsız karşılıksız vaatler ile kandırılan insanlarımız olacaktır. Bürokratlar, atanmışlar, seçilmişler, sorumlular,muhataplar yine bir şekilde kenara çekilecek, karşıya geçecek ve durumu seyredeceklermi diye düşünüyoruz. İYİ Parti Odunpazarı Teşkilatı olarak buradan hemşehrilerimize vasıtanızla sesleniyoruz. Duyarlı davranın ve yasa karşıtı bu durumda mağdur olmayın.

Yasaya uyan tarım alanı dışı bakanlık ve belediye denetimlerinden geçmiş, kriterlere uygun yerlere asla sözümüz yok. İnsanlarımız tabi ki toprak ile hemhal olsun, tabi ki yeşile özlemini gidersin. Bizim tüm itirazımız ve duruşumuz zaten bitme aşamasına getirilmiş tarım ve tarım topraklarımıza hobi bahçeleri denilerek yaşam bahçeleri denilerek bir darbe daha vurulmasın.

Kadim Ata topraklarımız kesinlikle sahipsiz değildir”
 

Muhabir: Fatih Arduç