Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yılki teması olan “Herkes İçin Aşılama İnsanlık İçin Mümkün” sloganıyla yürütülen etkinlikler çerçevesinde bir basın açıklaması yapan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, aşılama sayesinde her yıl milyonlarca insanın hayatının kurtulduğunu vurguladı. Aşının, en başarılı, en etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biri olduğunu belirten Bildirici, Dünya Aşı Haftası’nın amacının toplumda aşılama konusundaki farkındalığı artırmak, çocukların ve yetişkinlerin aşıyla önlenebilir hastalıklardan korunmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Yeni Aşı Uygulamaları Başladı

2025 Nisan ayı itibarıyla aşılama programına önemli güncellemeler yapıldığını belirten Bildirici, 1998’den beri uygulanan hepatit B aşısı ile 2008’den beri uygulanan beş bileşenli karma aşının, altı bileşenli yeni bir formda birleştirildiğini açıkladı. Yeni aşı; tetanos, difteri, asellülerboğmaca, Haemophilus influenzae tip b, inaktif çocuk felci ve hepatit B’yi kapsıyor.
Ayrıca gebelere yönelik aşılama programında da değişikliğe gidildi. Halihazırda uygulanan tetanos ve difteri (Td) aşılarına, asellülerboğmaca bileşeni de eklenerek Tdab aşısı şeklinde her gebelik döneminde bir doz uygulanmasına başlandığı bildirildi.

13 Hastalığa Karşı Aşı Uygulaması Sürdürülüyor

Ülkemizde çocukluk çağı aşı takvimi kapsamında toplam 13 hastalığa karşı aşılama yapıldığını belirten Bildirici, bu hastalıkların; difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, Haemophilus influenzae tip b ve pnömokok kaynaklı enfeksiyonlar olduğunu kaydetti.

Çiçekten Sonra Sırada Çocuk Felci Var

Aşılama sayesinde insanlık tarihine damga vuran birçok ölümcül hastalığın kontrol altına alındığını belirten Bildirici, 1977 yılında çiçek hastalığının tamamen ortadan kaldırıldığını hatırlatarak, çocuk felcinin de küresel ölçekte yok edilmesinin eşiğinde olunduğunu ifade etti. Türkiye’de ise 2011 yılından bu yana difteri vakası görülmediğini ve yenidoğan tetanosunun elimine edildiğini söyledi.

Aşı Takip Sistemi ile Güvenli Aşılama

Türkiye’de uygulanan tüm aşıların, Dünya Sağlık Örgütü onaylı İyi Üretim Prosedürleri’ne uygun üretildiğini ve uluslararası referans laboratuvarlarında test edildiğini belirten Doç. Dr. Bildirici, aşıların Ulusal Referans Laboratuvarlarda da tekrar test edilerek güvenliklerinin sağlandığını ifade etti. Aşıların üretimden uygulamaya kadar tüm süreçlerinin elektronik Aşı Takip Sistemi ile izlendiğini, uygun ısıda korunarak soğuk zincir sisteminin anlık olarak takip edildiğini belirtti.

Aşı Her Çocuğun Hakkıdır

Açıklamasının sonunda her çocuğun sağlıklı yaşama hakkı olduğunu vurgulayan Bildirici, “Aşılama her çocuk için yaşamsaldır. Çocuklarını aşılatmak, ebeveynlerin en temel sorumluluklarından biridir” dedi.

Sloganlarla Farkındalık Artırılıyor

Bu yılki kampanya kapsamında kullanılabilecek bazı sloganlar da paylaşıldı:
“Aşı Hayatı Korur”
“Aşı Her Çocuğun Hakkıdır”
“Aşı Sadece Sizi Değil, Toplumu da Korur”
“Her Yaşın Bir Aşısı Var”
“Yeni Aşılar, Yeni Umutlar”
“Kendini ve Etrafındakileri Korumak İçin Aşılan”

Aşının hem bireysel bir hak hem de toplumsal bir sorumluluk olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Bildirici, vatandaşları aşı takvimlerine uymaya davet etti.

Muhabir: Kaan Sezer