Mayalı pişi geleneksel kabartma tozuyla yapılan pişiden daha farklı bir lezzete sahiptir. Mayalı hamurun içindeki maya, hamura hafiflik ve kabarık bir dokunuş katarken onu özel kılar. Bu yazımızda sizi çocukluğunuzun tadına götürecek ve gerçek bir lezzet şöleni sunacak, tamamen aradığınız pişi tarifini bulacaksınız.
Unutulmaması gereken nokta, pişi yaparken sevgi ve özenin de bu lezzetin vazgeçilmez bir parçası olduğudur. Pişi yaparken bu püf noktalara dikkat ettiğinizde aile ve dostlarınızı mutlu etmek için mükemmel bir atıştırmalık sunabilirsiniz.
Pişi tarifimize geçmeden önce, pişinin yağ çekmemesi için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaşmak istiyoruz. İşte pişinin yağ çekmemesi için bilmeniz gerekenler:
Mayanızın tazeliği önemlidir. Eğer mayanız eskimişse, mayalanma sürecinde sorunlar yaşayabilirsiniz ve pişiniz yağ çekebilir.
Hamurunuzun en az 45 dakika mayalanması gerekmektedir. Mayalanma süresi hava sıcaklığına bağlı olarak değişebilir, ancak hamurun miktarının iki katına çıkması önemlidir.
Hamurunuzu fazla yoğurmanız ve pürüzsüz bir kıvama getirmeniz önemlidir. Fazla yoğurma, hamurun içindeki glutenin oluşmasını sağlar. Gluten, hamurun daha elastik olmasını sağlar, ancak aynı zamanda yağ çekmesini kolaylaştırabilir.
Pişileri kızgın yağda pişirmek, yağın hamurun içine çekmesini önleyecektir. Yağı kızdırdıktan sonra pişilerinizi içine atın ve her iki yüzünü de 2-3 dakika pişirin. Pişerken, yağı her yerine değecek şekilde kaşıkla üzerine dökün.
Bu püf noktalarına dikkat ederek, yağ çekmeyen ve puf puf kabaran pişiler yapabilirsiniz. Şimdi ise size çocukluk günlerinize döndürecek ve lezzetiyle sizi şaşırtacak pişi tarifimizi sunuyoruz. Kolları sıvayın, kahvaltı sofranıza lezzet katın!
Pişi yapımı için malzemeler
4.5-5 su bardağı elenmiş un (Kontrollü ekleyin)
2 su bardağı ılık su (Ilık olması önemli)
3 çay kaşığı tuz (silme)
Yarım paket yaş maya (1 paket instant maya da olur ama yaş maya daha iyi olur)
1 yemek kaşığı toz şeker
Kızartmak için 1 çay bardağı sıvı yağ
Pişi tarifi
Derin bir kabın içerisine mayayı, şekeri ve ılık suyu ekleyin. Karıştırın ve mayalanması için 15 dakika bekletin. Bu aşamada karışımı karıştırmayın.
Karışıma 1 su bardağı un ekleyin ve tekrar karıştırın.
Tuzu ilave edin ancak tuzu direk maya ile buluşturmamak için undan sonra ekleyin.
Azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun ele yapışmamasına dikkat edin.
Kapağı kapalı bir şekilde hamuru 1 saat kadar mayalandırın. Bu süre içerisinde hamurun hacmi 2 katına çıkmalıdır. Hava sıcaklığına göre süreyi ayarlayabilirsiniz. Eğer ortam çok sıcaksa 45 dakika, çok soğuksa 1.5 saat kadar mayalanma süresi gerekebilir.
Mayalanan hamurdan bezeler yapın. Ortalama 15 bezeye bölerek şekil verin. Eliniz hamura yapıştığı için elinizi sıvı yağa batırıp şekil vermeniz daha kolay olacaktır.
Bezelerin üzerini bir mutfak bezi ile kapatıp 10 dakika kadar dinlendirin. Bu ikinci mayalanma işlemi de oldukça önemlidir. Bunu atlamamaya özen gösterin.
Geniş bir tavaya sıvı yağı koyup ısıtın. Orta ateşte bezeleri arkalı önlü kızartın. Pişi yaparken birbirlerine yapışmamalarına dikkat edin.
Kızaran pişileri havlu kağıt serdiğiniz servis tabağına alın ve kağıt üzerinde yağlarını süzdürün. Pişileri birbirlerinin üzerine koymamaya özen gösterin.
Afiyet olsun.